Промените в климата се отразяват на излюпването им

По-високите температури в Малайзия водят до намаляване на броя на мъжките костенурки, което е в ущърб на усилията за опазването им, предаде „Ройтерс”. 

Доброволци внимателно преместват снесените в пясъка яйца на морски костенурки на сенчесто и по-хладно място. Те правят това в отговор на опасенията на изследователите, че по-топлото време води до излюпването на по-малко мъжки екземпляри.

След буря: Спасиха 200 бебета костенурки от застрашен вид (ВИДЕО)

Температурата на развиващите се яйца на костенурките е определяща за пола. Наблюдатели в резервата за костенурки Чагар Хутанг на остров Реданг смятат, че вече стават свидетели на излюпването на по-малко мъжки екземпляри поради изменението на климата, като тази година ситуацията се влошава в резултат на продължителните горещи и сухи периоди, причинени от метеорологичното явление „Ел Ниньо”.

"Хората, които се борят за опазването на морските костенурки, се опасяват, че неконтролираното глобално затопляне в бъдеще - през следващите 15, 20, 30 години, ще бъде пагубно, защото ще доведе до феминизиране на популациите на излюпващите се морски костенурки", каза Никълъс Толън, изследовател от университета на Малайзия в Теренгану.

Спасяване на костенурки в Масачузетс (ВИДЕО)

Доказано е, че преместването на гнездата на по-сенчести места или напояването им с вода помага за понижаване на инкубационните температури, въпреки че успехът на програмата на резервата все още се оценява. Според експертите подобни методи са за предпочитане пред изкуствените инкубатори, които могат да объркат възприятието на излюпените морски костенурки за магнитното поле на Земята. Това на свой ред може да повлияе на ориентацията им и на способността им да гнездят.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Елена Христова, БТА