„Хамас“ заяви, че иска поправки в подкрепяния от Щатите план за прекратяване на огъня

Държавният секретар Антъни Блинкен обяви допълнителна хуманитарна помощ за палестинците на стойност над 400 милиона долара, съобщи Voice of America. „Нека работим заедно, за да гарантираме, че повече помощ ще достигне до Газа и до хората, които имат най-голяма нужда от нея“, каза Блинкен.

В същото време „Хамас“ заяви, че иска поправки в подкрепяния от САЩ план за прекратяване на огъня.

Блинкен се срещна в Тел Авив с членове на семействата на заложници, които все още са задържани от „Хамас“. Той посочи, че работата по освобождаването на всички пленени продължава.

ООН доказа военни престъпления на "Хамас" и Израел

Службата по правата на човека на ООН заяви във вторник, че и двете страни – Израел и „Хамас“ може би са извършили военни престъпления по време на операцията за освобождаването на четиримата заложници. Здравното министерство на Газа посочи, че повече от 200 палестинци са били убити по време на акцията, без да уточнява дали са военни или цивилни.

Залжониците са били локализирани в две жилищни сгради от „Хамас“, което наложи използването на израелски въздушни удари.

Пенсионираният генерал Франк Макензи, бивш ръководител на Централното командване на САЩ, каза за Voice of America, че използването на човешки щитове от „Хамас“ е усложнило израелските операции. Той споделя мнението на Израел, че организацията трябва да бъде елиминирана.

„В същото време, смятам, че е много висока летвата да се каже, че ще се отървете от целия „Хамас“, защото това е революционно движение. Ако убиете 99 бойци, 100-тният ​​ще вдигне окървавена ръка и ще обяви революция“, посочи още експертът.

Той предвижда, че има възможност за поддържане на мира в Ивицата Газа с помощта на арабските сили и САЩ, но след приключването на боевете. Макензи смята, че това ще е истинска победа и за Израел, и за палестинците. По негови думи е необходима глобална инвестиция, която да възстанови района, допълват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America