"Борисов трябва да си даде сметка, че той ще плати, ако няма кабинет", коментира бившият служебен премиер

Нека Бойко Борисов опита да предложи кабинет, но ГЕРБ-СДС и ДПС нямат абсолютно мнозинство, а правителство на малцинството няма да бъде стабилно. Дори може да не встъпи в длъжност, а да бъде провалено. Другото решение е експертно националноотговорно правителство. Един кабинет на националното съгласие би могъл да даде тласък на реформите. Това заяви бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки в "Твоят ден".

Консултации - в ход: ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ ще разговарят с президента

Той е от основните автори на Конституцията в настоящия ѝ вид. "Основният проблем не е избирателната система, а неучастието на гражданите в гласуването. Партията на Борисов разполага едва с 8% от общата подкрепа на избирателите, което води до липса на легитимност. Ще последва нов срив, ще се търсят други политически решения - Велико Народно събрание или президентска република. Радев е сред виновниците за политическата криза, защото внесе разделение", посочи той. 

По думите му без убедителни национални лидери нещата няма как да се развият в позитивна насока. "Има паралелна държава, която управлява. Политическата ни система е на ръба на пропастта, затова трябва да има правителство на всяка цена, но то да е експертно. Избори през септември ще дадат катастрофални резултати. Борисов трябва да си даде сметка, че той ще плати, ако няма кабинет", коментира Близнашки.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase