„Интересно е, когато успеем да извадим гостите извън зоната им на комфорт, защото идват добре подготвени“, споделя водещата на публицистичното предаване на NOVA

Водещата на публицистичното предаване „Пресечна точка“, което се излъчва всеки делничен ден след новините в 16.00 ч. по NOVA, Анна-Мария Конова, гостува в сутрешния блок на БГ радио „Стартер“, за да сподели повече за акцентите в предаването, за гостите и предизвикателствата, пред които се изправят.

Кои са любимите теми на журналиста на NOVA, как се подготвя за предаването и какво обича да прави в свободното си време?

„Ценното на предаването „Пресечна точка“ е, че успяваме да съберем различни хора, които често нямат пресечна точка помежду си в живота. Нямат и особена пресечна точка с темите, които обсъждаме. Но за сметка на това имат гражданска позиция. И е интересно да ги извадим извън зоната им на комфорт. И да чуем какво мислят. Това е предизвикателство и за мен, и за гостите“, споделя Анна-Мария Конова и признава, че гостите влизат в студиото на предаването много добре подготвени.

„Понякога се шегуват, че се чувстват сякаш са на втора работа в студиото. Изпращаме им предварителна информация, защото както казах, не всеки познава темата, която ще обсъждаме, в детайли. Идват ангажирани, а често пъти си тръгват като приятели, въпреки че не са се познавали предварително. Приятно изненадана съм как върви предаването!“, допълва тя.

Сред темите, които Анна-Мария Конова обича да обсъжда, се нареждат международните въпроси. „Важно е обаче как ще бъдат представени. Винаги има нещо любопитно, на което можеш да стъпиш като отправна точка, а след това да се задълбочиш в темата. По този начин отправяме предизвикателство и към зрителите.“

Водещата признава, че чака новината, че скоро ще живеем в по-спокоен свят. „Смятам, че ние в България живеем като в балон, което не е грешно. Хубаво е да знаем какво се случва в нашата къщичка. Но да си свободен е да можеш да отидеш навсякъде, без да се притесняваш, че има конфликт до теб, че някой може да посегне на твоята сигурност и спокойствие – тези неща са реална опасност пред нас в момента“, споделя Анна-Мария Конова.

Водещата разкрива, че й отнема около час след приключване на всяко предаване, за да превъзмогне еуфорията и адреналина след ефира. „Често слизам във фитнес залата в сградата на телевизията и тичам. Това ми помага да се отпусна след работния ден и ме държи в тонус. След това се прибирам у дома или излизам с приятели. В края на деня размишлявам върху нещата, с които съм се справила добре, и къде съм могла да дам повече. Но, с удовлетворение от деня. За първи път откакто съм в тази професия ми предстоят три седмици почивка през август, когато „Пресечна точка“ излиза в почивка. И аз, и екипът ще си отдъхнем, преди да се върнем със свежи сили през есента. Планирам да посетя българското и гръцкото море“, споделя водещата на „Пресечна точка“.

Цялото интервю с водещата на "Пресечна точка" Анна-Мария Конова можете да чуете в част I и част II.