Градът е голям търговски и панаирен център

Лайпциг – архитектурният шедьовър на Германия, събира погледите на хиляди туристи през цялата година. През последните две седмици и футболните фенове, изпълнили улиците на града заради UEFA EURO 2024, имат възможността да се запознаят с богата му история, която се усеща на всяко кътче.

10 забележителности в Берлин, които не трябва да пропускате (ГАЛЕРИЯ)

Градът е голям търговски и панаирен център. От векове той е свързан и с образованието. През Ренесанса става известен със своите университети и книжарници, които привличат учени и интелектуалци от цяла Европа. Там се намира вторият най-стар университет в страната, създаден през 1409 г.

Лайпциг е дом на множество известни композитори като Йохан Себастиан Бах, Рихард Вагнер и Феликс Менделсон.

Църквата „Свети Томас“ е най-известна като мястото, където Бах работи като музикален директор от 1723 г. до смъртта си през 1750 г. Там е и гробът му.

Една от най-известните забележителности в града е Паметникът на битката на народите.

Хляб, наденица и халба бира - кои са най-подходящите храни за ЕВРО 2024 г.?

Той е там, за да напомня за голямата битка на народите през есента на 1813 г. А така нареченото "Езеро на сълзите" се вижда точно пред паметника. Той се издига на 91 м височина. Гледката към града е феноменална. От основата на цокъла до платформата за наблюдение на върха са изградени 500 стъпала.

Как да стигнем до Лайпциг – бързо и лесно?

Ако искате да посетите града трябва да сте спокойни относно транспорта, защото има всякакви възможности. Летището Лайпциг-Хале се намира на 18 км от града. До него се стига с такси, кола под наем или влакове, които минават на всеки 30 мин.

200 м над „Майнхатън“: Франкфурт от върха на Main Tower

Има и друго летище в близост - Лайпциг-Алтенбург. То се намира на 42 км от града. Там ще намерите отново таксита или автобуси, с които да се придвижите.

 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!