В конкурсната програма попадат 12 филма, които ще се борят за голямата награда „Златна Афродита"

Във Варна беше открито 32-то издание на международния кино фестивал „Любовта е лудост”.

Стартът беше даден с филма „Все още има утре” на режисьорката Паола КоретелЕзи. В конкурсната програма попадат 12 филма, които ще се борят за голямата награда „Златна Афродита".

Посланието на фестивала тази година е да обърне погледа ни към нашата душевност, потапяйки ни в историите на героите от филмите, които ще бъдат прожектирани.

„Това послание не е променено от 1993-та година. Смисълът на живота е любов, обич към ближния, нещо, което се мъчим с филмите, които показваме, да утвърждаваме, да възпитаваме и да даваме кураж на новите поколения да живеят един смислен живот. Любовта е смисълът, който обединява хората навсякъде”, споделя проф. Александър Грозев, художествен директор на фестивала „Любовта е лудост”

Филмите ще бъдат оценявани от тричленно международно жури, с председател Момчил Карамитев.

„Колкото и да е сериозен филмът, колкото и драматичен да е, филмът трябва да има някакъв забавен елемент. Трябва да помага на хората да разбират и да мислят по темите. Не може да затрупаш хората, които живеят с проблеми, само с проблеми. Това за мен е противопоказно. Това е най-важното в критерия, да има един занимателен елемент, каквото и да е!”, пояснява актьорът Момчил Карамитев.

Специален гост на фестивала тази година е италианският актьор Франко Неро, който беше удостоен с награда за цялостно творчество. Закриването на официалната програма ще е на 30 август, с филма „Болеро“ на Ан Фонтен.

NOVA e медиен партньор на събитието.