Президентът свика среща с представители на институциите, отговарящи за подготовката за изборите

Три седмици преди парламентарните избори въпросът за честността им беше поставен на масата в Президентството.

„Ежедневно сме заливани от информация и сигнали за действия, които могат да бъдат сведени до купуване на вот за предстоящите избори. Подобни неща дискредитират не само самата идея за демокрация, но и демотивират институциите още преди да са избрани. Вярвам, че се предприемат необходимите действия, но аз и обществото очакваме тази борба с купения вот да не се свежда само до дилърите на гласове, а да засяга и по-горните нива", коментира президентът Румен Радев по време на срещата с представители на институциите, отговарящи за подготовката на предстоящите парламентарни избори.

Радев: Има множество сигнали за купен и корпоративен вот, появиха се и конкретни имена

„Трябва да се предприемат действия за изграждане на доверие в българските граждани към изборния процес. Най-вече трябва да направим така, че не само в следващия, но и в никой друг български парламент да не влизат представители на купения вот”, заяви още президентът.

„През последните дни станахме свидетели на множество сигнали. В списъците с имена, които се появиха в общественото пространство, не се съдържаха никакви факти за осъществяване на дейност на купения вот. За по-голямата част от лицата вече имаме предприети действия, така че да гарантираме прозрачна проверка. Имената, които се появиха в интернет пространството, постъпиха официално и в министерството. Сигналите за купен вот са в пъти повече в сравнение с предходните избори”, заяви вътрешният министър Атанас Илков.

„Във връзка с предстоящите избори ДАНС е осъществила необходимата организация и работи в 24-часов режим при ангажиране на максимален експертен режим. Изготвен е план за недопускане извършването на престъпления срещу политическите права на гражданите”, обяви зам.-председателят на Агенцията Георги Георгиев.

„Подписахме тристранна заповед - аз, вътрешният министър и председателят на ДАНС. С нея се създават национално ведомствено и междурегионални звена за контрол и ръководене на работата срещу всички нарушения в изборния процес. По отношение на списъците, които бяха публикувани и пуснати до нашите три институции, колегите от МВР не са изненадани за много от лицата. Голяма част от тях заслужават да бъдат цел и обект на нашата работа, но не е достатъчно само някой да има прякор, за да бъде обвинен в едно или друго престъпление”, каза изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

„В предстоящите избори няма да се използва хартия, която е била произведена и използвана в предходни избори. Тя ще бъде със съвсем други защити, които досега не са използвани”, обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя коментира и сигналите за купен вот. 

„ЦИК не е орган, който има правомощия в това отношение. При нас са постъпили два сигнала и са препратени към Министерството на вътрешните работи. Машините се съхраняват в същия склад, в който са от няколко години, тъй като не е намерен държавен имот за целта. Предстои преместване на машините в друго помещение на територията на същия склад”, допълни Нейкова.

Министърът на иновациите и растежа на Росен Карадимов обяви, че пет ведомства участват в подготовката на изборите. „Това са Министерството на електронното управление, Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството”, посочи той.

Според вицепрезидента Илияна Йотова има опити избирателите да бъдат отказани да гласуват с машини.

„По отношение на заложните къщи и офиси за бързи кредити - всички тези финансови офиси са във фокуса на МВР и са предмет на полицейски проверки, които се провеждат на територията на цялата страна”, посочи вътрешният министър Атанас Илков.

Редактор: Виктория Гетова