Книгата „Черешките от „Черешката на тортата“ излиза на книжния пазар този понеделник

Той е властелинът на кулинарните предавания в суровия телевизионен свят. Неговата „Черешка на тортата“ блести вече 13 години. Но тази година ще бъде по-различна, защото шеф Манчев показа и на хартия „Черешките от „Черешката на тортата“. Новата му книга е вече факт.

Назад във времето – началото на „Черешката на тортата“

„Няма да забравя датата 6 юни. Тогава започнахме излъчването на „Черешката на тортата“. Месец и половина преди това започнахме да заснемаме предаването. Вече 14 години работим по него и е най-гледаното кулинарно предаване в момента. За да увековеча това – го пренесох от екрана на хартия. Написах книга. „Черешката от „Черешката на тортата“ и съм горд с това, което направих“, споделя шеф Манчев. „През лятото на 2013-а година направо убихме ефира, направихме огромни резултати и хората бяха много впечатлени от него. Хубавото и интересното в него беше, че влизаш в дома на известен човек, а българите обичат да гледат звездите и да знаят какво се случва в техния свят. „Черешката на тортата“ и до днес показва точно това. От понеделник започваме снимките на новия сезон. „Кошмари в кухнята“ също. В началото участниците показваха много от себе си. А аз се притеснявах малко от това как ще ги критикувам. Но впоследствие влязох в свои води – участниците понасяха критиката и дори „флиртуваха“ през камерата с мен. Към момента предаването е още по-интересно от преди. Вече толкова години надграждаме предаването. Започнахме да даваме на участниците теми, мисии. Мислех какъв продукт да им дам за задача, с какво да ги затрудня, за да извадя повече от тях и да покажа повече на зрителите.“

Шеф Иван Манчев представи новата си книга „Черешките от „Черешката на тортата”

Шеф Манчев си спомня, че в началото на предаването много от участниците са се опитвали да го впечатлят, включвайки авокадо в менютата си.  Така авокадото се превръща в нарицателно. „Чували сме, че авокадото е полезно, но то е абсолютно безвкусно. Важно е обаче, че е богато на мазнини. Когато някой спазва диета, се препоръчва авокадото. По онова време изгледах 600 варианта на гуакамоле, затова започнах да препоръчвам на участниците да използват патладжан или нещо друго, което да дава същата хранителна стойност, а не е необходимо да бъде овкусявано толкова много.“

В книгата си шеф Манчев е избрал 105 рецепти на 36 популярни личности. Това е първи том на изданието. „Избрах хора, които са ме докоснали по някакъв начин и имащи отношение към храната. Някои от тях дори не са печелили плакета на „Черешката на тортата“, но са ме впечатлили. Други са печелили по няколко пъти. Имах голяма дилема при избора. Почнах с 300 и постепенно ги редуцирах. В том втори ще представя други. Това е един необратим процес“, споделя шеф Манчев и допълва, че в книгата присъстват рецепти от „Черешката на тортата“, но и интервюта със звездите, които са готвили в предаването. В книгата се разказва и за създаването на предаването.

„Няма да забравя картофеното пюре на Мирослав Ненков. Пюрето беше уникално с лук и сотирано масло и приготвено с много чувство. Презентира го по най-добрия начин. Много ме впечатли и съм го включил в книгата.“

Шеф Манчев си припомня и обиколката из цяла България в търсене на родния вкус. Тогава открива луканката с див копър. „Прави се около Пловдив и Пазарджик – в луканката се слага див копър и когато я хапнеш, имаш вкус на пролет. Обикновено в луканката се слага кимион, но когато сложиш див копър – тя става различна. Така че всяка рецепта и подправка, когато има добавена стойност и човек е вложил сърце и душа в нея, променя вкуса.“

От понеделник освен „Черешката на тортата“ шеф Манчев започва снимки и на „Кошмари в кухнята“. Очаква и това да най-успешния сезон. От понеделник на книжния пазар излиза и книгата „Черешките от „Черешката на тортата“.

Още интересна информация за „Черешката на тортата“ може да откриете във Facebook страницата на предаването. Всички епизоди на поредицата могат да бъдат гледани и в NOVA PLAY след излъчването им в ефир.

Редактор: Боряна Димитрова