Властите евакуираха близо 50 души

Трима души са арестувани за причиняване на огромния огън край Тополовград. Единият от тях е земеделец, а другите двама - негови работници. Това е същият земеделец, който преди няколко дни запали Сакар край село Изворово. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОЖАРА

Бедствено положение беше обявено заради горски пожар край Тополовград. Близо 50 души бяха евакуирани от къщите си от село Българска поляна. Горят близо 10 000 декара гори и храсти. На терен работят 22 екипа пожарникари, пристигат и доброволци. По-късно се очаква в борбата с огъня да се включи и хеликоптер.

Пламъците още не са потушени, а пожарът се разраства. Вятърът на мястото на пожара е изключително силен и не е изключено огънят завладее и нови територии.

Същевременно днес пламна нов пожар от другата страна на гората. Община Гълъбово също обяви бедствено положение, защото вятърът разнася огъня много близо до къщите на хората. 

Затворени са и два много важни пътя - от Харманли към Тополовград и трасето от Свитенград към Стара Загора.

По темата

"В момента гори на три фронта. Единият фронт е към Българска поляна, а останалите са към Черепово и към Главан. Работят 22 екипа на пожарната. Няма да допуснем да влезе огъня в селата и да горят къщи. Теренът, на който работим, е изключително труден. Няма как да включим военните към нас, но ако се наложи, ще извикаме военен хеликоптер", заяви за "Здравей, България" областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Огънят пламва от поредното пасище в ранния следобед във вторник, когато трактор разчиства треви и храсти. Трактористите и собственикът се разпитват. Част от хората от последните къщи са евакуирани.

На желаещите е осигурен подслон в кметството и в болницата в Тополовград.

Не всички обаче са напуснали домовете си. Галя събрала малко дрехи, документите и пари, но не тръгнала. Въпреки че в 3 часа през нощта сирената завила отново.

"Многократно идваха от полицията и от "Гражданска защита" и ни призоваваха да напуснем къщата, но аз реших да останем тук, къщата е на три поколения хора, ние не можем с лека ръка да бягаме", разказва Галя Димитрова.

Огънят гори на територията на три общини - Тополовград, Харманли и Гълъбово. На място освен огнеборците, работят тежка техника, военни, горски и доброволци.

"Имаме създадена организация. Нядаваме се да го спрем там, просеката е направена от камацуто", обяснява Николай Вълчев, началник на областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Хасково.

Огънят е тръгнал от трактор, собственост на земеделеца, причинил и друг огромен пожар в Сакар, при който изгоряха 60 000 декара. Земеделецът и работниците му са задържани.

"Всички пасища трябва да бъдат почистени към датата на заявяване или към 1 юни. Към момента има забрана и всички трябва да бъдат окосявани с бавна техника от центъра към периферията, която по никакъв начин не може да предизвика пожар", обяснява областния управител на Хасково Станислав Дечев.

Въпреки десетките пожари, причинени от земеделци тази година, никой не спазва забраната.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Димитър Иванов