Вторият ѝ съпруг също не желае те да живеят при тях

„Майка ми ходи при детето. Ще ида при него в понеделник, защото сега нямам пари”. Това каза в „Здравей, България” майката на 9-годишния Мустафа - Джейлян Халилова. В момента тя живее с втория си съпруг в Кърджали.

По темата

По думите ѝ децата не са при нея, защото майка ѝ не ѝ ги дава, но и тя самата не иска да са при нея. Вторият ѝ съпруг също не иска те да са при тях. Двамата живеят в една стая, в която няма нищо, няма и баня.

„Преди седмица ходих в Бряговец, за да ги видя”, заяви още Джейлян.

Младата майка научила от майка си, че социалните са взели децата ѝ. „Не знам защо са ги взели. Няма причина да ги вземат”, смята тя.

В момента децата са настанени в дома в Кърджали. Социалните ще направят всичко възможно те да не се отделят от семейството или ще потърсят техни близки, които да се грижат за тях. Ако това е невъзможно, ще се търси приемно семейство.

Съдбата на Мустафа, както и на тримата му братя и сестри ще реши съдът. Магистратите ще отсъдят дали родителските права на майката ще бъдат отнети, или само ограничени.

 Родителски права се отнемат, когато поведението на родителя представлява опасност за личността, възпитанието, здравето или имуществото на детето. Както и когато без основателна причина родителят трайно не полага грижи за детето и не му дава издръжка.

Процедурата, която е предприета в момента по отношение на децата на 21-годишната Джейлян е само началото. Целта е децата да бъдат изведени от семейната среда. А за кого ще останат родителските права, предстои да разберем.

Стажант-репортер: Глория Николова