Защо са готови да стачкуват служителите на МВР?

София може да остане без полиция около коледните празници. Униформените се готвят за протести.

„Повече от година и половина се гавриха със служителите на МВР. Колеги, които излизаха в отпуск или болнични, бяха наказвани с допълнителен извънреден труд”, обясни в „Здравей, България” Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите на МВР. 

По темата

„Това е гавра с хората. Нямам обяснение за тази наказателна акция”, допълни той.

„Ние се придържахме към правилата – минахме през българския съд, самото министерство отправи запитване към Държавния одит и ние се оказахме прави. И въпреки всичко към днешна дата това още не е променено”, поясни Кузманов.

Той коментира и действията на полицаите при потушаването на бунта в бежанския център в Харманли.

Смятаме действията на колегите ми за абсолютно професионални. Акцентът от бунта се опита да се измести към полицейското насилие. За такова към момента няма никакви данни”, заяви Илия Кузманов.

Според него подобни инциденти като в бежанския център в Харманли ще се повторят заради големия мигрантски поток.

„Много е важно с каква мотивация колегите влизат в тези бунтове. Много е лошо, когато си раздвоен дали трябва да потушиш бунта, или трябва да се съобразяваш с хора, които хвърлят по теб камъни. Когато се атакува служител на реда, правата на човека, който го прави, рязко намалява и това трябва да е ясно в обществото. Никой няма да позволи полицаите да бъдат бити”, на мнение е Кузманов.