Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара не смята, че заплатите на държавните служители са толкова ниски

"Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще вземат 1 млрд. лева заем, за да осигурят алтернативно гориво. Купуваме по-скъп газ, щом се налага държавните дружества да вземат заем. Огромен проблем е, че правителството казва неверни неща. Вече виждаме в бюджета тези средства, които в един момент трябва да се разплатят". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS Ваня Григорова, икономист в КТ "Подкрепа".

Тя коментира и размера на заплатите в държавната администрация. По думите й служител в НАП получава 1235 лева брутна заплата, а добавките, които се дават на всеки три месеца, са в размер на 300 лева. "Има огромни бонуси, но те са за хора на високи позиции. Служителите на гишета не получават големи суми", обясни тя. 

Според нея основната критика на синдикатите относно държавния бюджет е свързана със замразяването на минималната работна заплата. "Хората в държавните институции биват разигравани и за тях няма и една стотинка увеличение. Оптимизация вече имаше - в редица агенции, бяха съкратени хора, но нови няма, защото заплатата е 900 лева бруто", посочи Григорова. 

От своя страна Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара смята, че не става дума за замразяване на минималната заплата, тъй като тя действа едва от два месеца. "За заплатите на държавните служители има създаден фонд от 300 млн. лева към МФ, но увеличение ще има само след оптимизация на административните процеси. Няма и толкова удръжки. На места се дават и допълнителни възнаграждения, които надвишават в пъти тези за мениджърските позиции в частния сектор", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.