По думите на Георгиев за проблемите на дружеството има две решения – краткосрочно и дългосрочно

Успяхме да намалим с 400 млн. лв. задълженията на "Топлофикация София" към държавата, в резултат на активната политика, която водим с кмета, преговорите с държавата и прихващането на задължения. Това заяви пред журналисти в Столичния общински съвет (СОС) неговият председател Георги Георгиев във връзка с началото на новия отоплителен сезон и финансовото състояние на дружеството.

„Топлофикация София“ е погасила над 543 млн. лв. просрочени задължения към „Булгаргаз“

По думите на Георгиев за проблемите на дружеството има две решения – краткосрочно и дългосрочно. Краткосрочното е модернизация, посочи той и информира, че до дни предстои да започне обсъждането на процедурата за привличане на външен инвеститор, който да изгради мощности, от които дружеството да печели. Техническото състояние е обезпечено, предстои ми среща със служители на дружеството, за да обсъдим какво още може да се направи, коментира Георгиев.

Според него големият проблем е регулаторен. Не може цялото поскъпване на парното да бъде за сметка на софиянци. Понастоящем цените на природния газ се успокоиха, но има натрупани дефицити, които се олихвяват, каза той и бе категоричен, че без промяна в регулаторната рамка, поскъпването ще продължава "да се пише на софиянци, за което от самото начало сме се обявили против". 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.