Специалният пратеник на Нова Надя Ганчева се срещна с пострадалите от земетресението

Нов силен трус с магнитуд 5 по Рихтер удари Непал. Засега не се съобщава за нови разрушения и пострадали.  По-рано днес първият български телевизионен екип със специалния пратеник на Нова в Катманду – репортерът Надя Ганчева, се срещна с пострадалите от разрушителния трус от 25 април. Освен че нямат подслон, хората се оплакват, че помощите не достигат до тях и положението им е бедствено.

Цялата туристическа част на Катманду е разрушена. Мястото изглежда като след война. На мястото на ресторантите и къщите в района сега са останали само отломки. За възстановяване на разрушените сгради и пътища са необходими два милиарда долара. Страната помоли за чуждестранна помощ, тъй като не може сама да понесе подобен разход. В същото време хората, останали без покрив над главата си, твърдят, че правителството не харчи правилно парите от помощи, които пристигат. По техните думи, средствата не достигат до нуждаещите се. 

Над милион деца в Непал имат критична нужда от вода, лекарства и храна. Нова телевизия и УНИЦЕФ стартираха кампания в помощ на пострадалите деца в страната. Можете да се включите, като изпратите есемес на номер 1021 с текст „Nepal” на стойност 2 лева. 

Всичко за актуалната ситуация в Непал ще научите в преките включвания на първия български телевизионен екип с Надя Ганчева в Новините на Нова. Подробности може да четете и на сайта NovaNews.