Предаването „Без багаж” тази събота от 13.00 ч. по Diema ще отведе зрителите до тронната зала на жива богиня Кумари

Предаването за туризъм „Без багаж” тази събота по Diema ще отведе зрителите до тронната зала на жива богиня Кумари. Избрани свещеници, посветени в тайнството на този вековен култ, ще кажат коя ще бъде следващата жива богиня на Непал. 

Сред определена каста в общността на Невари ще бъдат избрани момиченца на възраст между три и пет години. Първото условие е да са абсолютно здрави и да нямат никакви белези или родови петна по тялото, след което е ред на внимателното проучване на хороскопа на всяко от децата. Ако той съвпада със специалните описания в древните книги, свещениците трябва да проверят дали детето отговаря на 32 изисквания, сред които и някои истински шокиращи. 

Малкото момиченце трябва да влезе само в полутъмна стая, в която има разпръснати прясно отрязани глави на биволи и овни, кървящи и едва осветени от фенери. Истинската Кумари не трябва да показва никакъв страх. Освен това тя трябва да пренощува в храм сред статуи на дракони и змии, отново без да покаже и най-малък признак на страх. Ако премине и през този кошмар, момиченцето трябва да избере предмети на предишната Кумари сред много поставени отпред. Когато новата Кумари бъде избрана, започват сложни ежедневни ритуали, които да поддържат нейната божественост.

Кумари не трябва да стъпват на земята и в малкото дни на фестивали, когато с церемониално шествие ги извеждат навън, дори тогава те биват носени на ръце на специална платформа – паланкин. Малките богини трябва всеки ден да бъдат обличани със специалните си дрехи в червено, гримирани по специален начин и накичени с определени бижута. 

Кумари са живи богини. Вярва се, че те имат специални сили. Могат да лекуват болните, изпълняват конкретни желания, благославят за закрила и просперитет. Живите богини притежават силата да правят връзка между света на живите и света на божественото. 

Много храни са забранени на Кумари, например яйца или пилешко месо. Всичко в къщата трябва да се съхранява ритуално чисто. Около нея никой не трябва да носи нищо от кожа. Но най-вече малката богиня не трябва да кърви. Дори капка кръв да излезе от детето, това е краят на божествения период. При първия месечен цикъл момиченцето се връща обратно към нормалния живот, а невари избират нова малка богиня. 

Вижте повече в новия епизод на предаването „Без багаж” тази събота, 27 февруари, от  13.00 ч. по Diema