Гледайте предаването днес от 13.00 ч. по DIEMA

Туристическото предаване ”Без багаж“ ще отведе зрителите в света на кървавия балийски хазарт тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Боевете с петли на Бали са толкова широко разпространени, че почти всеки балиец отглежда птици, които подготвя за битки и залози. Боевете са незаконни в Индонезия и в частност на Бали от 1981 г. насам. Изключение се прави единствено за боевете, провеждани за религиозни цели. 

Тази много стара традиция в балийския индуизъм е свързана с вековен ритуал -  Табух Рах. Той представлява жертвоприношение или ”наливане на кръв“ за злите духове и така заситени те си тръгват от святото място и церемонията може да започне. Въпреки че това е незаконно, боеве между петли се провеждат из целия остров. Мъжете прекарват от шест месеца до две години в подготовка на петли за бой. Те ги хранят с висококачествени храни, така че да развият мускулите на птиците. Колкото по-силен е петелът, толкова по-добри са шансовете му за победа.

Много често боевете се правят дълбоко в джунглата. Арените се издигат бързо и също толкова бързо се развалят, за да се прикрият следите. Петлите имат естествена агресия към други мъжки от своя вид. Първата стъпка в подготовката на битките е собствениците на птиците да намерят подхождащи си противници, като най-често определящо е теглото.След намирането на подходящ противник се раздават острите таджи за крака на всеки петел. Таджи е остър като бръснач нож, с дължина в някои случаи до 10 см. Това е свещено оръжие, с което петлите се нараняват до смърт. 

Преди да започне борбата, настъпва един силно хаотичен етап от няколко минути, в които мъжете около арената правят своите залози. Те крещят цвета на петела, който искат да спечели и залаганията започват от рупии на стойност няколко долара до сто и повече долара на залог.

Кървавият спорт датира от повече от 6000 години. Грижата за птиците напомня много грижата за спортисти, на които се залагат големи надежди. Не пропускайте новия епизод на ”Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA
 

Всички минали епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му профил във Vbox7.com.