Гледайте новия епизод тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Екипът приключенци на туристическото предаване "Без багаж" тръгва на пътешествие из Камбоджа. Вълнуващите им истории започват още от столицата Пном Пен тази неделя от 13.00 ч. е ефира на DIEMA. Впечатляващият храм Уат Пном от 1372 г. е централната точка на Пном Пен и в навечерието на китайската нова година, Камбоджа също празнува. Екипът на "Без багаж" ще попадне на необикновени ритуали в Уат Пном.

Снимки от храма Уат Ном може да разгледате ТУК

Китайската Нова година е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Новогодишните празненства традиционно започват на първия ден от месеца и продължават до петнадесетия, когато луната е най-ярка. По време на празненствата се обличат червени дрехи и домовете се украсяват със стихове, изписани върху червена хартия, а на децата се дават "щастливи пари" в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет. Затова се палят и пръчици - да прогонват злите духове.
Някои източници разкриват, че будизмът е въведен в Камбоджа още през 3 век. Теравада будизмът е официалната религия на Камбоджа от 13 век с изключение на периода на Червените кхмери. Днес това е религията, която изповядват 95% от населението.

Камбоджанци вярват, че храмът Уат Пном има силата да сбъдне всяко желание, стига само да го изречеш тук. Но първо трябва да усмириш злите духове като ги нахраниш с кърваво месо и счупиш сурови яйца в главите им…

Не пропускайте новия епизод на "Без багаж" тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

 

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.