Четвъртокласници посетиха нюзрума и влязоха в телевизионните студия на медията

Кампанията на Новините на NOVA “Мисия образование” става все по-всеобхватна като последното събитие, което стана част от инициативата, е “Ден на отворените врати”. Четвъртокласници от столичното 21 СУ “Христо Ботев” бяха специални гости на Нова Броудкастинг Груп и се запознаха отблизо с магията и тайните на журналистическата професия.

Снимки от деня на отворените врати в NOVA можа да разгледате ТУК

Чрез посещението “Мисия образование” подкрепя проекта на МОН “Твоят час” и клубът “Достойните хора”, създаден от  учителката в 21 СУ Катя Гогова. Проектът цели "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности”. 

В продължение на няколко часа четвъртокласниците се срещнаха с едни от най-известните и опитни водещи и репортери на медията, посетиха студията на Новините на NOVA, “Здравей, България“ и “Събуди се“, както и първото по рода си студио за онлайн продукции у нас, част от Нетинфо.

В нюзрума учениците се запознаха с репортера и автор на рубриката “На твоя страна” – Георги Георгиев, който им сподели, че е мечтал за журналистическата професия от дете. Благодарение на водещата на Новините на NOVA Марина Цекова децата имаха възможност да присъстват на една от най-важните срещи в телевизията, на която се подготвят Новините на NOVA.

След като се запознаха с цялостния процес, за децата падна и завесата на същинската магия на малкия екран – влязоха в телевизионното студио. Там ги очакваха водещият на “Здравей, България“ Виктор Николаев и синоптичката на NOVA Деси Банова. Виктор влезе в нетрадиционната за него роля на оператор, за да заснеме децата, които през това време четяха реалните новини от деня. Най-дългоочакваната прогноза за времето се случи благодарение на лицето на Прогнозата за времето на NOVA - Деси Банова.

Едно от най-емоционалните преживявания за децата бе присъствието им в студиото по време на обедната емисия на Новините на NOVA, където техен любезен домакин бе водещата Невена Василева.

В края на приключението си четвъртокласниците имаха възможност да разгледат първото по рода си студио за онлайн продукции у нас, в което се създават най-успешните уеб сериали в България, между които “Не така, брат!” и “Апартамент 404”. Учениците се запознаха и с част от екипа на Нетинфо, които им разказаха за спецификата на тяхната работа.