Не пропускайте новия епизод на пътешествието тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от  “Без багаж“ отвеждат зрителите до величествения храм Ангкор Ват, неподвластен на времето тази неделя по DIEMA. Величественият комплекс е едно от чудесата на света. Неговите кули, наподобяващи лотосови пъпки, дворове и галерии, фризове с изобразени воини, крале, демони, битки и три хиляди небесни нимфи, са оформени за период от тридесет и седем години от 300,000 работници и 6000 слонове, или поне така твърдят надписите в храма. Милиони плочи пясъчник са пренесени надолу от хълма Пном Кулен и Ангкор се е прострял на километри наоколо.

Снимки на Анкгор Ват може да разгледате ТУК

Ангкор се намира в северната камбоджанска провинция Сием Рийп. Простира се върху около 400 квадратни километра и се състои от десетки храмове, хидравлични съоръжения  - басейни, диги, резервоари, канали, както и комуникационни пътища. В продължение на няколко века Ангкор е центърът на Кхмерското кралство. С впечатляващи паметници, различни древни градски планове и големи водни резервоари, мястото е уникална концентрация на характеристики, свидетелстващи за изключителна цивилизация.

Комплексът Ангкор представлява целия спектър от изкуството на Червените кхмери за периода от 9 до 14 век и включва редица безспорни художествени шедьоври като Байон, Бантеай Срей и величествения Ангкор Ват.

Ангкор Ват, най-големият паметник от групата Ангкор и най-добре запазеният, е архитектурен шедьовър. Неговото съвършенство като концепция, баланс, размери и скулптура го превръщат в една от най-добрите забележителности в света.

Градът, в който е построен храма Ангкор, някога е бил столица на Кхмерската империя. Този град е осеян със стотици храмове. Населението му е надвишавало 1 милион души. Смята се, че тук е бил  най-големият град в света до епохата на индустриалната революция. 

Какво ще ни разкажат за Ангкор Ват пътешествениците от “Без багаж“? Не пропускайте новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.