Гледайте новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Приключенците от “Без багаж“ ще изпратят  за хората и културното наследство на тежко пострадалото от земетресение Мексико в новия епизод на латиноамериканското си пътешествие тази неделя.  Екипът на предаването се отправя към Монте Албан, знаково място, на което можем да се запознаем едновременно с културите на Олмеки, Сапотеки и Микстеки, обитавали последователно района за период от 1500 години.

Първите признаци на сложното общество в Мезоамерика са дали Олмеките - древна цивилизация, живееща в тропическите низини на южно централно Мексико. Мистериозната Олмекска цивилизация процъфтява от 1200 г. пр. Хр. до 400 г. пр.н.е. и като цяло се смята за предшественик на всички следващи мезоамерикански култури като маите и ацтеките. 

Олмеките обичали да смесват животни, за да създават странни и прекрасни същества, като например кръстоска между човек и ягуар, което може би е било тяхното висше божество.

Микстеките избрали да пишат чрез писмени знаци и картини и по-специално, с картинни сцени, изобразяващи исторически събития като раждане, брак, коронация, война и смърт, докато писмените символи записват датата на събитието и идентифицират хората и местата.

Цивилизацията на сапотеките процъфтявала в долината на Уахака в продължение на поне 2500 години. Сапотеките са оставили археологически доказателства в древния град Монте Албан под формата на сгради, впечатляващи гробници и погребални предмети, включващи изящни златни бижута.

Монте Албан бил един от първите големи градове на Мезоамерика и център на Сапотекската държава, обхващаща по-голямата част от територията на днешния мексикански щат Уахака.

Свидетелства за сапотекската цивилизация са открити от 16 век пр. Хр. Трите долини били разделени между три общности, отделени от 80 кв.км. ничия земя в средата, където днес се намира град Уахака. Откритите изгорени храмове и жертвоприношения на пленници говорят, че тези народи са враждували помежду си. В същия период, изникнал нов градски център точно над тази ничия земя. От върха на планината той “гледал“ към трите долини и бил наречен Монте Албан...

Не пропускайте новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.