“Медиите са тук, за да защитават управляваните, а не управляващите“

Стивън Спилбърг демонстрира огромното си майсторство във “Вестник на властта“, който вече е в българските кина. Филмът, който се разпространява благодарение на "Лента", част от Нова Броудкастинг Груп, вече бе номиниран на наградите “Златен Глобус“, а скоро ще стане ясно дали ще бъде отличен с “Оскар“, където се бори за статуетката в две категории – “Най-добър филм” и “Най-добра актриса в главна роля”.

С този проект Спилбърг ни пренася в изключително интересен момент от историята както на САЩ, така и на света. Годината е 1971-а, войната във Виетнам е към своя неуспешен за Америка край, но не всичко е такова, каквото изглежда. Това е моментът, в който се случва първият голям раздор между печатните медии и политиците.

Мерил Стрийп влиза в ролята на Кей Греъм, по това време вдовица и наследница на издателския бизнес на мъжа си – вестник “Вашингтон Пост“. Животът й е протекъл във висшето общество и компанията на всички бивши президенти и влиятелни политици от Белия дом – дотогава отношенията им са били приятелски, а доверието, градено с години, е фундамент за честното отразяване на новините от страната и света.

До сутринта, в която вестник „Ню Йорк Таймс“ излиза с водеща новина за изтичане на огромно количество документи от Пентагона, уличаващи администрациите на всички президенти в лъжи за войната във Виетнам. Действащият президент Никсън налага нечувана цензура чрез съда и забранява по-нататъшното публикуване на всякаква информация по въпроса.

Под влиянието на главния редактор Бен Брадли (Том Ханкс) Кей Греъм ще трябва да вземе съдбоносно решение дали да пренебрегне заповедта на Съда и да публикува още от досиетата. Историята е толкова провокативна, че неминуемо правим аналогия със съвремието, което вероятно е и причината Спилбърг да ни покаже този шедьовър. Визията на филма е подсилена с изключителни детайли от едно отминало механично време, преди навлизането на цифровите технологии, и ще се хареса както на съвременниците на скандала, така и на младежите, интересуващи се от обществените процеси днес.

“Лента“ е марката, с която Нова Броудкастинг Груп навлезе на пазара на киноразпространението в България. Сред топ филмовите предложения на “Лента“  за 2017 г. е хитовата българска продукция “Бензин“, която отчете рекордни боксофис резултати, нареждайки се на първо място сред най-гледаните български филми от седем години насам и на второ място за всички времена. Друга успешна българска продукция е “Воевода“, вдъхновен от разказ на класика Николай Хайтов, както и отличения с пет награди “Златна роза” български филм “Вездесъщият” и “Дъвка за балончета“. Към хитовите ленти прибавяме и "La La Land” с Ема Стоун и Райън Гослинг. Към хитовите ленти прибавяме и филма на Ридли Скот “Всичките пари на света“ и хитът “Привличане“ с Яна Маринова и Башар Рахал. Най-новото предложение от “Лента“ е “Вестник на властта“, който вече е в кината. Подробна информация за заглавията, разпространявани от “Лента”, можете да намерите на уебсайта на компанията.