В София се проведе десетото юбилейно издание на фестивала

Кой е истинският “Железен човек"? Сами  ли сме на планетата? Възможно ли е да живеем на Луната или на Марс. Отговорите дават гостуващите лектори на фестивала за технологии и иновации Webit, а гостите успяха да хвърлят поглед в бъдещето. Нова Броудкастинг Груп и Нетинфо са медийни партньори на събитието.

Железният човек, не от комикс или филм, а от реалния живот полетя за кратко в София.

“Това пътешествие започна с голяма страст за мен, да приема предизвикателства отвъд моите възможности, дори и отвъд представите за това какво е възможно”, споделя Ричард Браунинг, основател на "Gravity".

Пътят на Браунинг към костюма на железния човек започва с малка газова турбина. Продължава с машини на двете му ръце, после и на краката, докато не настъпва моментът, в който поставя рекорд на Гинес.

С поглед към много по-нависоко е и Пийт Клупър от Breakthrough Initiatives, който прави анализи на гигантски количества данни, които следят дали получаваме сигнали от друга цивилизация. Два от най-големите телескопи в света помагат за това.

“Ако все пак открием живот или получим сигнал, въпросът е "Как отговаряме?". Опитваме се да подготвим съобщение, което да изпратим, но не знаем кой ще го получи. Например, според Стивън Хокинг, това е грешка, защото извънземните може да имат лоши намерения”, разказва Клупър.

Едно е сигурно - бъдещето е отвъд планетата Земя. Друг визионер иска да направи космоса достъпен за хората. Въпреки че досега са го виждали на живо малцина.

“Това ще се промени! Строят се нови космически кораби - един от тях ще може да вози повече от 100 човека наведнъж към космоса! Строи се сега! Искам да помислите над това!”, разкрива Рик Тумлинсън от Star Century Partners.

Ако вярвате на тези мисли, може би ще се съгласите с лектора, че вселената е просто поле, на което няма причини човечеството да твори. Защото против това няма закони.