Финалистите в ПРОМЯНАТА 2016/2017 г. разработват два урока, които провокират толерантност

Урок за синдром на Даун и толерантност в обществото от 1 до 8 клас и от 9 до 12 клас предлага фондация "Живот със Синдром на Даун" съвместно с Български дарителски форум и програмата "Научи се да даряваш". Финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп ПРОМЯНТА 2016/2017 г. разработват два урока, които запознават учениците със състоянието синдром на Даун и показват различието през възможностите на хората с тази диагноза.

Уроците провокират толерантност и вяра, че когато определени хора попадат в определена група или категория, не би трябвало да се поставят под общ знаменател, защото всеки има различен потенциал, способности и таланти. Всеки учител или ученик желаещ да обсъди тази тема и да се запознае със синдрома на Даун по различен и лесен за възприемане начин, придружен с интересни и забавни задачи, може да изтегли уроците от ТУК

Разпространявайки по различен и интересен начин актуална информация за генетичната аномалия, "Живот със Синдром на Даун" предизвиква промяна в нагласите и отношението на стотици ученици към хората със синдром на Даун. Освен с тетрадките "Аз приемем", те присъстват в много училища и чрез Урок за синдром на Даун и толерантност, защото това за броени дни се превръща в най-тегления урок в сайта на Български Дарителски форум от програмата "Научи се да даряваш".

Фондацията се заема и с отговорна и много важна задача с инициативата си за промяна на съдържанието в учебниците по Биология за Синдрома на Даун за 10 клас. Те се обръщат за пореден път с молба към МОН, издателствата и авторите на Просвета, Анубис, Булвест 2000 и Гея Либрис от които зависи това. В момента се пишат нови учебници, време е да се промени остарялата от преди 30 г информация, която дискриминира хората със синдром на Даун. Това е обществено значима тема и много от проблемите за хората със синдрома произхождат от липсата на актуална информация.