NOVA зарадва децата със специални кино подаръци, а жури отличи лентите, направени от кинематографисти от 7 до 14 години

За първи път в програмата на Киномания са включени игрални и анимирани кратки филмчета, измислени, заснети, изиграни и режисирани от деца. Селектирани са 10 от най-добрите стоп моушън анимационни филмчета и 10 игрални неми етюди, създавани в продължение на две години по време на детски кино работилници. Уникалното във филмите е, че деца от 7 до 14-годишна възраст са авторите на сюжетите и декорите, актьорите, операторите и режисьорите на всяка една от лентите.

Снимки от церемонията по награждаването разгледайте ТУК

За да бъде Детският кино фестивал още по-вълнуващ, в края му бъдат раздадени и детски “Оскари”. Специално жури в състав Никола Николов- киноцентър UFO, Преслава Преславова- кино журналист, поп изпълнителите НОРА  и Маги Джанаварова и актьорът Петьо Петков определи за най-добър игрален филм -  “Разсеяният човек”. Наградата за най - добра анимация грабна “Оси унищожители”. Призовете за най-добра актьорска игра отидоха при  Боян Сирийски и Яна Цветкова.

За най- атрактивен декор бе отличена лентата “Златната река”. Журито награди за най-добър сценарий при анимационните филмчета  “Живият мъртвец”, а при игралните награда за сценарий получи “Библиотеката” на Камен Петров. Всички деца се сдобиха с грамоти за участие в Киномания 2018.

Наградите бяха връчени от певицата Поли Генова и актрисата Деси Бакърджиева връчиха наградите, а всички гости имаха възможност да разгледат малка експозиция на домашни ретро кино камери и фотоапарати, както и да сътворят кратко анимационно клипче.

NOVA подкрепя инициативата за Детски кино фестивал на Киномания, като част от дългосрочната стратегия на Нова Броудкастинг Груп за подкрепа на българските филми на всички платформи.