Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще отведат зрителите на гости на едно от най-интересните, но не толкова известно племе в саваните на Танзания тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Датога са пасторален номадски народ от регионите Маняра, Аруша, Мара и Сингида в Танзания. Те наброяват около 90 000 души. На суахили са известни като манг‘ати. Датога се смятат за най-старото племе в Танзания, макар масаи и бушмени също да претендират за тази слава. Датога са горди хора и преди всичко жестоки воини, известни със способността им да елиминират врага си.

Традиционно, младите мъже трябвало да се доказват, като убият "враг на хората", определен като всяко човешко същество, което не е датога, или едно от опасните диви животни като слон, лъв или бивол. Традиционният начин на живот на датога се противопоставя на образованието и развитието. Те живеят в ниски хигиенни стандарти и имат висока детска смъртност.

Датога не са толкова известни, както някои от другите пасторални групи в Танзания, като  например масаи, но тяхната видимост се е увеличила през последните години. Счита се, че техният произход е от Южен Судан или Западна Етиопия, вероятно са се придвижили към Танзания преди 3000 години.

Датога смятат всеки, който не е от тяхното племе, за свой враг. Как ще посрещнат екипа на “Без багаж“? Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Всички епизоди на “Без багаж“ можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.