Еврокомисарят по цифровата икономика и общество - Мария Габриел откри събитието и окуражи учениците да са дръзки в идеите си

Без раници на училище; улесняване на пазаруването на хранителни продукти за майките; виртуално посещение на концерти; здравословна таблетка за събуждане сутрин; доставка на презервативи за тийнейджъри; бижу, с което сигнализираме, че сме в беда; виртуално посещаване на концерти в цял свят. Това са някои от стартъп идеите, с които ученици в 10-и и 11-и клас търсиха решение на ежедневни въпроси и проблеми, които ги вълнуват.

В рамките на 48 часа, на територията на София Тех Парк, около 40 тийнейджъри от столичните училища СМГ „Паисий Хилендарски“, 105 СУ „Атанас Далчев“, 32 СУИУЧЕ „Св. Климент Охридски“ и 19 СУ „Елин Пелин“ работиха по стартъп проектите си с помощта на ментори от различни сфери на бизнеса и предприемачеството. Събитието беше организирано от програмата за създаване на стартъп клубове в българските училища - Тийноватор. Целта на първия Тийноватор стартъп уикенд беше да стимулира учениците да подходят иновативно към проблем, който ги вълнува, като интерпретират стандартен бизнес модел по нов начин. Началото даде Еврокомисарят по цифровата икономика и общество - Мария Габриел. Тя окуражи участниците да са дръзки в идеите си, изказа удовлетворение от големия процент момичета в програмата, и изтъкна, че повече от всякога Европа има нужда от нов тип предприемачество и ново поколение предприемачи.

В края на стартъп уикенда, жури, част от което бе и Христо Христов - изпълнителен директор на НетИнфо, даде оценка на представените проекти в седем категории. За най-устойчив бизнес модел беше избран проектът FooD Box, който цели да улесни пазаруването на майките и да намали количествата изхвърляна храна. Награда за най-иновативна идея и най-добре разработен сайт получи Sex L’amour, който цели да осигури максимално лесен достъп на предпазни средства за секс при тийнейджърите. За най-социален проект беше отличен Music Sofa, който помага на хора с двигателни проблеми да са зрители на концерти, без да излизат от дома си. Оценката на журито за зелена идея получи проектът ScanIt за качване на учебниците онлайн , като по този начин учениците ще могат да се разделят с тежките си раници и да се спестят големи количества хартия.

“В рамките на 48 часа десетки ученици от различни училища работеха в екипи, рамо до рамо с утвърдени лица от бизнеса у нас; демонстрираха отлични презентационни умения и доказаха, че не е нужно да си завършил училище, за да започнеш да работиш за осъществяването на мечтата си”, казва Светлана Савова, представител на образователния екип на „Тийноватор“. “Планът ни догодина е да разширим мрежата на Тийноватор извън София и да достигнем до възможно най-много училища и ментори в лицето на представители на бизнеса в цялата страна.”

Тийноватор е част от международната мрежа U School, адаптирана за българските училища. Проектът е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците, както и върху развиване на предприемаческите им умения. Ментори предприемачи с опит в различни сфери, помагат на ученици в 10-и и 11-и клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. Срещите между учениците и менторите се случват веднъж седмично, на територията на съответното училище.

В края на учебната година всички екипи се явяват на национално състезание и презентират бизнес идеите си пред жури от инвеститори. Най-добрият отбор от България ще участва през юни в международно състезание в Любляна, Словения, и има възможността да спечели стипендии в Watson University, Колорадо.

Методиката на обучение на “Тийноватор” е разработена на базата на успешни практики от Станфордския университет. Програма се прилага в девет държави на три континента, а България е част от нея от учебната 2018-2019 г.