Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще отведат зрителите на гости на едно от Седемте природни чудеса на Африка тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Нгоронгоро е най-голямата в света неактивна, непокътната и незапълнена вулканична калдера. Кратерът, който се образувал при изригването на голям вулкан и срутването му преди предполагаеми три милиона години, е дълбок 610 м. и покрива 260 кв. км. Височината на първоначалния вулкан варира от 4500 до 5800 м. Дъното на кратера е на 1800 м.н.в.

Кратерът е избран като едно от Седемте природни чудеса на Африка през 2013 г. Нгоронгоро е защитена територия в Танзания, част от световното наследство. Районът е кръстен на кратера Нгоронгоро.

Законът за опазване на дивата природа от 2009 г. поставя нови ограничения върху заселването на хора и препитанието им в кратера, измествайки масаийските пастири извън зоната за опазване. Говори се, че хиляди масаи е трябвало да бъдат преселени против волята им.

Името си кратера е получил именно от масаите пастири. Според тях звукът от звънците на кравите “нгоро-нгоро“ бил много подходящ за това място, до неотдавна, изобилно със стада и див живот. По доказателства от изкопаеми, открити в дефилето на Олдувай, се стига до извода, че за района са знаели различни видове хоминиди още преди 3 милиона години.

Вероятните първи заселници в кратера са били ловци събирачи, заменени от пастирите преди няколко хиляди години.  Районът е част от екосистемата на Серенгети и на северозапад граничи с едноименния национален парк. Вулканичните изригвания като това на Нгоронгоро, които са довели до образуването на кратера в Танзания, са били много чести.

Какво ще открие в Нгоронгоро екипът на “Без багаж“? Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.