Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще разкажат на зрителите за древните вярвания на японците - шинтоизъм и будизъм, тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Шинто е антична форма на поклонение пред природата, дълго предшестващо пристигането на будизма в Япония. Търсенето на хармонична връзка с природата лежи в основата на Шинто.

Снимки от новия епизод на "Без багаж" можа да разгледате ТУК

Шинтоизмът е традиционна японска религия, датираща от древността. Няма данни за конкретен основател, няма свещени книги, нито строга доктрина. Шинтоизмът е толкова дълбоко вкоренен в японците и техните традиции, че няма място за излишна пропаганда.

Моралният му кодекс обикновено следва този на конфуцианството. Моралните ценности са фокусирани върху благоденствието на групата и това е коренът на впечатляващия японски колективизъм. Не случайно тази религия се възприема като път за обединение на обществото около общи ценности. Самото име произхожда от китайските думи "шин тао" - път на боговете. 

Шинтоистката история за произхода на света разказва за боговете, наречени ками. Те са свещени духове, които могат да приемат формата на предмети или понятия за живота, като вятър, дъжд, дървета, реки, плодородие. Хората стават “ками” след като умрат и са почитани от техните семейства като родови “ками”.

Будизмът навлиза  в Япония от Корея. Той има огромно влияние върху страната, като я превежда през мъглявината на праисторията към нивото на информирано и просветлено общество. В този ранен период будизмът има религиозно и светско влияние.

С будизма навлизат много изкуства и занаяти от Китай. Будистките храмове, издигнати в Япония, сами по себе си били възхитителни архитектурни шедьоври, подслонили статуи от бронз, лак и дърво, религиозни рисунки и много други произведения на изкуството.

Будизмът привлича не само неговото учение за морал, неговите начини за постигане на духовна трансцендентност и просветление или възможностите за спасение. Привличането идва и с фигурите за поклонение, известни като буди и бодхисатви - състрадателни просветени същества, за които се смята, че могат да предоставят практическа помощ и подкрепа в живота. Именно тези фигури с предполагаемите им магически сили, може би се възприемат като по-силни от ками в традицията на Шинту, което е от основно значение за успешното влизане на будизма в Япония.   

Гледайте “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.