За първи път в историята българска телевизия е част от официалната делегация на Ватикана.

Тази неделя в „Темата на NOVA” журналистът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще ни качат на борда на Папския полет, за да ни потопят в магията на това невероятно изживяване и да ни покажат ексклузивни моменти и кадри от това незабравимо пътуване.

Процедурата по получаването на акредитация е дълга и сложна. Организацията отнема около два месеца. Протоколът е строг, разказват журналистите от официалната делегация. Обикновено с папата пътуват не повече от 70 колеги от цял свят.

„Това е много специално пътуване! Ние сме като в армията. За много хора по света това е шанс, който се случва веднъж в живота.“

В знак на уважение Методи Владимиров поднася подарък на главата на римокатолическата църква – дървен просфорен печат от северозападна България, използван през 1901-ва година от българско християнско семейство за освещаване на празнични пити.

Защото Папския полет е място, където често се чуват най-откровените послания от папа Франциск. Там преди време чухме и думите, изречени от Светия отец – „Кой съм аз, за да съдя?“

ДА БЪДЕШ ДО ПАПАТА: Визита зад кадър  

Много от експертите, наблюдаващи визитата изтъкнаха, че папската дипломация се смята за най-древната в историята на човечеството, а посещението у нас било наситено откъм символи. 

Неминуемо редом до дипломацията се наредиха и скритите послания, които папата изпрати към света.

Анализатори смятат, че отдаването на почит към светите братя Кирил и Методи, например, е било знак, че Ватикана признава заслугата на България в исторически план.

А молитвата за мир показа, че вярата е общият език между различните религии, нещо което папата ни повтаряше през целия път.

След три неуморни дни и въпреки дългите часове на крак, папа Франциск отделя специално внимание на всички журналисти на борда.

А след 46 часа на българска земя, четири полета, десетки срещи и молитви, не духовниците и политиците, а децата от Раковски останаха в сърцето на папа Франциск. Първото причастие на 249-те българчета Светият отец определи като един от най-запомнящите се моменти в края на своята тридневна балканска визита.

Какъв човек е папа Франциск – оценката оставяме на вас?

Още вълнуващи моменти от папската визита и повече за смисъла на това историческо посещение за България, както и за Българската православна църква, гледайте в „Темата на NOVA” тази неделя след централната емисия новини.