Неслучайно около Дяволското гърло расте в изобилие цветето силивряк, което е познато още като безсмъртниче.

Сериалът „Дяволското гърло“, в който си партнира звездният актьорски тандем Владимир Карамазов и Теодора Духовникова, повишава значително интереса на туристите в района на Триград. Все повече двойки искат да сключат брак в селото, а наскоро Теодора Духовникова получава писмо, в което цял клас абитуриенти я поздравяват и й казват, че заради сериала ще отпразнуват завършването си в красивия родопски район.

„Дяволското гърло“ разказва за поредица неразкрити смъртни случаи, но мистиката не е част само от сериала. През 1970 г. в нея загиват двама млади водолази – Сияна Люцканова и Евстати Йовчев. След мащабна спасителна акция телата им са намерени няколко дни по-късно извън пещерата.

Природната забележителност пази страховити тайни и легенди. Едно от вярванията е, че именно през нея Орфей се спуска към царството на Хадес, за да спаси своята Евридика.

Мистерия има и около Триградската река. Тя се стича в недрата на земята и излиза малко след пещерата, но всичко, което повлича надолу, потъва завинаги като в гърлото на дявола. Изследователи все още не могат да установят какъв е пътят на водата, за да задържа всичко повлечено.

Повече за мистериите, които крие красивата българска пещера, може да прочетете във вестник „24 часа“

Актуални новини ще откриете на уебсайта на сериала на NOVA и на официалната страница на “Дяволското гърло“ във Facebook