Водещият на „Кошмари в кухнята” и „Черешката на тортата” смята, че храната е изживяване и философия

Шеф Манчев разкри някои от тайните си в началото на новия сезон на „Черешката на тортата”. „Този сезон е изключително интересен, с много забавни гости, но аз съм доста по-критичен към тях, защото правят неща, които не са характерни за тях, но искат да се изтъкнат, да се покажат пред другите. Гледайте, ще бъде интересно.” Обяснява и защо се дразни, когато участниците избират да включат в менюто авокадо: „"Черешката на тортата" е едно изключително предаване, което показва отношението към храната. От 800 епизода, 600 пъти са готвили авокадо и, повярвайте ми, вече започна да ми писва от него. Нямам нищо против авокадото, имам против избора. Само защото са чули, че нещо е модерно и дай да го пробваме, а дали гостите ще го харесат, дали го предлагаш по правилния начин - това няма значение.”

Дария Симеонова готви като за Оскар в „Черешката на тортата”

Шеф Манчев повдига завесата и на „Кошмари в кухнята”: „Няма никакво шоу и театър. Това предаване е абсолютно реално и показва истинския живот на ресторантите в България, които пък са отражение на собствениците. Целта ни е да помогнем на заведенията и да могат хората да хапват вкусна и качествена храна. Лично аз това го приемам като мисия.” Водещият споделя,  че телевизията привлича вниманието на хората върху готвенето и така прави професията на готвача по-уважавана. „Храната не е само да си напълниш стомаха, храната е изживяване и философия. И когато човек вложи професионализъм в нея, се получава нещо много приятно. Затваряш очи и с една хапка се пренасяш в миналото, в бъдещето, дава ти позитивно настроение.”

Емоциите взимат връх в новия епизод на „Кошмари в кухнята“ този петък по NOVA

За себе си шеф Манчев казва, че е обикновен човек, който всеки ден готви, пътува, презентира, създава модели на поведение, работи усърдно. Той е роден в София. Баща му е автомонтьор, а майка му се е състезавала в националния отбор по волейбол. Завършва „Техникум за обществено хранене” в Банкя, след което преминава през всички стъпала на професионалното развитие. Завършил е „Българо-датския колеж” със специалност "Мениджмънт в туризма" и „Технически университет – Габрово”, със специалност "Търговия и маркетинг". През 1993 г. започва работа в "Кемпински - Хотел Зографски" и не след дълго именно там става главен готвач. Специализирал е в Германия и в Швейцария, в ресторант с една звезда "Мишлен". Основател е на Българската асоциация на професионалните готвачи. Собственик е на верига ресторанти. Готвил е за Бил Клинтън, за Владимир Путин, а на крака в един от ресторантите му влиза не кой да е, а холивудската знаменитост Вини Джоунс. Водещ е на тв предаването "Кошмари в кухнята" и на кулинарното шоу "Черешката на тортата", чийто нов сезон започна тази седмица. Кулинарният виртуоз има син и дъщеря.

Шеф Манчев с двойно по-тежка мисия - спасяването на един ресторант и на едно семейство в „Кошмари в кухнята“

Шеф Манчев смята, че ресторантьорите в България имат грешно огледало. „Клиентът трябва да разбере, че когато отиде на ресторант, той отива при собственика, при готвача, който е помислил за него. А не да ходи със собственото си меню и да го изисква от заведението. Ресторантите са философия за храна. 80% от заведенията за хранене предлагат едно и също меню. Ресторантьорите се страхуват да отстояват своята концепция, това, за което са си мечтали, и се заблуждават, че трябва да угаждат на клиентите”.

Зашеметяваща кулинарна надпревара в новия сезон на „Черешката на тортата“

За шеф Манчев ресторантът „трябва да има главен герой, за мен това е менюто, а то трябва да си има нещо, с което ресторантьорът да се подпише. Ако правиш перфектния джолан, клиентът може 20 години да идва при теб само заради него, но знае, че го правиш перфектен.” А инвестицията трябва да бъде първо в кухнята. „За съжаление, все повече продължават да купуват столове за 300 лева, лампи за 1000 лева, а в кухнята имат по две тенджери и два тигана. Трябва да инвестират и в кадрите, защото те се създават, а не се вземат готови - с правилна политика, с обучение, с изпращане в чужбина и т.н.Всички си мислят, че е много лесно да отвориш ресторант, само защото можеш да готвиш. Е, не е така! Готварството е трудна и отговорна професия, която се учи поне 5-6 години. За да бъдеш добър кулинар, в Швейцария се учи висше образование 6 години и струва 60 000 долара на година.”

Ако искате да разберете още любопитни подробности за шеф Манчев в кухнята, може да прочетете интервюто във в.” Седмичен Труд”.