Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMА

Пътешествениците от „Без багаж“ ще ни покажат как в Южна Африка има квартали, които са в пълен контраст на модерните хотели, бизнес центрове и молове тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Наричат ги „тауншипс“. Историята им тръгва от времето на апартейда, когато тези неразвити расово сегрегирани градски райони са били определени за не-бели, а именно чернокожи, индийци и цветни.

Обикновено тауншипс се изграждат в периферията на градовете. Кварталите за не-бели също са наричани „локаси“ на африкаанс и често се наричат с това име в по-малките градове. Използва се и жаргонът „каси“. Понякога общините имат големи неформални селища в близост.

Бедняшки квартали има почти навсякъде по света. А от скоро се е появил един нов термин Slum Tourism или „туризъм в бедните квартали“, който става все по-популярен и в ЮАР.

Изкореняването на бедността в световен мащаб е една от осемте Цели на хилядолетието, прогласени от Организацията на обединените нации. Бедността води глада, липсата на достъп до качествени здравни услуги и образование, са все предпоставки за разгръщаща се неравнопоставеност…

Как изглеждат днес бедните квартали на ЮАР? Гледайте „Без багаж“ в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.