Героичната драма завладява телевизионния ефир през пролетта

Нов драматичен сериал ще е един от акцентите в пролетния телевизионен сезон на NOVA. Мащабната продукция „Ягодова луна“ е посветена на една от най-благородните професии – тази на пожарникарите, които в световните кинопродукции отдавна са превърнати в култ, както агентите от ЦРУ и пехотинците. Чест, дълг, доблест, мъжество и достойнство са само част от темите, които сериалът повдига през многопластовите си сюжетни линии. В основата на всичко, разбира се, е любовта, която телевизионния разказ ще разкрие в различните ѝ измерения.

Продукцията ще впечатли зрителите с внушителното пресъздаване на автентични ситуации от пожарникарската професия, напрегнати екшън сцени, каскади и пиро-експлозии, специални ефекти, заплетен сюжет и пълнокръвни герои. За първи път български сериал ще представи на зрителите толкова голям обем от компютърно генерирани образи и звезден каст, които включва много от най-изявените български актьори. В главните роли се превъплъщават Асен Блатечки, Александър Сано, Радина Боршош, Христо Мутафчиев, Димо Алексиев, Деян Донков, Стефка Янорова. С ключови роли в продукцията се включват още: Ивайло Захариев, Любомира Башева, Рая Пеева, Невена Бозукова, Ваня Джаферович и други. Сценарият е дело на утвърдения творчески тандем Милена Фучеджиева и Елена Иванова, а режисьори на сериала са Зоран Петровски, Асен Блатечки и Димитър Гочев.

„Ягодова луна е пълнолунието през месец юни, когато се счита, че луната е обляна в огнен кехлибар. Това е и връзката с нашия сериал – точно тогава се случва едно много важно събитие. Зрителите ще видят и буквално ще усетят стихията на огъня, пожари със спасени човешки животи, но и емоционални пожари, свързани с чувствата и отношенията между героите“, разкри Радина Боршош в студиото на „Здравей, България“.

Паралелно в минало и в настояще време, „Ягодова луна“ проследява историята на млад пожарникар, който въпреки трудностите не се отказва от своя професионален избор да защитава обществото. Той ще разбере истината за опетненото име на баща си и ще направи всичко по силите си, за да го оневини. На фона на пожари, интриги, смърт и насилие, ще се разгърне и една красива любов, която веднъж открита ще бъде отстоявана с цената на всичко.

„Радвам се, че най-накрая се прави филм за пожарникари. Това са героите на нашето време и за мен лично - най-големите мъжкари, които съм срещал. Целият екип имахме възможност да се срещнем с тези хора. Те бяха плътно до нас по време на снимачния процес. Може би след този сериал, всички деца ще искат да станат пожарникари, когато пораснат, както беше едно време“, сподели Асен Блатечки, който ще се превъплъти в ролята на шефа на пожарната.

 „Ягодова луна“ е не само поредно доказателство за дългосрочния ангажимент на NOVA в подкрепа на създаването, развитието и популяризирането на българското филмово производство, но и за успешното сътрудничество между телевизия и държавните институции. Сериалът е реализиран в партньорство с главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Министерство на вътрешните работи на Р България.

Нова Броудкастинг Груп благодари за оказаното съдействие на главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, старши комисар Веселин Гетов, директор на Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, на комисар Тошко Тошев, заместник-директор на Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на комисар Георги Мангараков, директор РДПБЗН Пловдив. Професионалното сътрудничество с Първа РСПБЗН София в лицето на началника комисар Тони Тутунаров, главен инспектор Емил Николов, инспектор Даниел Дамянов, инспектор Валентин Желязков, инспектор Станислав Йорданов и инспектор Ангел Петков, е с изключително значение за осъществяването на сериала. Специален консултант по сценария на епизодите, свързани с пожарни инциденти, е главен инспектор Димитър Бришимов, началник сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ към РДПБЗН Пловдив.