За оздравителната сила на общността, вижте тази неделя след централната емисия новини

След години в учебниците ще пише за немислимата ситуация, криеща много неизвестни за бъдещето, пред която човечеството се изправи. Корона-кризата зарази не само белите дробове, но и спестяванията, работата и дори плановете за почивка. Изолацията обаче припомни и колко важни всъщност са един за друг хората.

Тази седмица в „Темата на NOVA“ авторът Надежда Узунова и операторът Милен Цанков ще срещнат зрителите с Еврокомисаря за науката и иновациите Мария Габриел, както и европейски учени и специалисти в различни области. Всички те са обединени от каузата за бързо справяне с пандемията, за да може животът да възвърне предишния си облик по-скоро.

Колкото и да е радостна новината за понижаващата се крива на болестта, в Европейския център за контрол върху заболяванията тревогата около втора вълна остава. Точно заради тази заплаха стратегическото състезание за световно надмощие напоследък се измерва в това коя държава ще изобрети или стане притежател на ваксината срещу COVID-19. Пред очите на всички оживяват едновременно сцени от научно-фантастични филми и страници от учебниците по средновековна история.

Редица сектори също страдат от вируса, като туризмът е едно от най-засегнатите звена в икономиката и е изправен пред невиждано предизвикателство, с което трябва да се справи. Културата и артистите от своя страна направиха изолацията малко по-поносима, но в същото време се оказаха едни от най-сериозно засегнатите, защото културните събития в цяла Европа бяха отменени. Каква е цената на храната за душата и каква е оздравителната сила на общността?

Гледайте „Европа на първа линия“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 14 юни, веднага след централната емисия новини.