Истории от първо лице за живота след коронавируса – тази неделя след централната емисия новини

Заразата не подмина никого и нито професията, нито социалният статус, нито цветът на кожата успяха да спрат вируса. Тази неделя авторът Даниела Пехливанова и операторът Радослав Илиев ще разкажат на зрителите как се живее с диагноза COVID-19, какви са реакциите на околните и възможно ли е завръщането им към нормалния живот след излекуването. Героите в „Темата на NOVA“ са преборили вируса и днес са готови да разкажат. Политици, футболисти, треньори, артисти – всички те са хора с различни съдби, но и нещо общо помежду си – оздравели са.

За много от болните от тема номер едно, дори и след излекуването, COVID-19 продължава да бъде тема табу. Признанието, че някой е заразен, започва да изисква смелост. Експертите обясняват това с особената природа на заразата – не се поддава на основните закономерности, отбягва предсказанията, не иска да се подчини на епидемиологичната логика и затова поражда много противоречиви чувства.

Докато се борят със собствените черни мисли, болните се оказват и в друг капан – на предразсъдъците. Многото неизвестни превръщат коронавируса в диагноза, за която дори е добре да не се говори. А болните, освен самотата на изолацията и карантината, се оказват и притиснати от обществото. Има ли рецептата за справяне с предразсъдъците в тежката ситуация и как продължава животът след боледуването от коронавирус?

Гледайте „Излекувани“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 12 юли, веднага след централната емисия новини.