За сблъсъка между религията и свободата на изразяване – тази неделя след централната емисия новини

Европа, Франция през XXI век. На пръв поглед на дневен ред са демокрацията и благоденствието на обществото, но всъщност изконни ценности като свобода, равенство и братство звучат като спомени от миналото. Тази седмица в „Темата на NOVA” кореспондентът на NOVA в Париж – журналистът Петя Желева търси отговор на въпроса може ли вярата да оправдае непростим грях и как свободата на изразяване може да коства човешки живот.

В средата на октомври учител загуби живота си по жесток начин след като показа карикатура на пророка Мохамед по време на урок за свободата на словото. За французите да изразяваш това, което мислиш е от голямо значение. Тази ценност е предмет на изучаване в учебната програма в училищата от ранна детска възраст до гимназията, а карикатурите са част от учебния процес, регламентиран от Министерството на образованието.

След безмилостното убийство президентът на Франция Еманюел Макрон изрази съпричастността си и заяви, че всички мюсюлмани – граждани на страната, трябва да бъдат защитени от злото, наречено радикален ислям. Той беше категоричен и че карикатурите няма да спрат, а в отговор масови протести избухнаха в арабския свят, бяха горени плакати с лика на френския президент, а много лидери призоваха гражданите си да бойкотират френските стоки.

Във Франция в момента живеят между 6 и 8 милиона мюсюлмани, а годишно над 100 000 души приемат исляма. Данните от изследване на института „Монтен“ показват, че около една трета от тях са под влияние на радикалния ислям.

Как се живее под постоянна заплаха, че изразяването на мнение може да доведе до преследване и дори убийство? И защо в някои части на Франция се формират “паралелни френски общества”, в които хората се страхуват от всеки, който не е част от техния свят?

Гледайте “Карикатури на смъртта” в „Темата на NOVA“ тази неделя, 29 ноември, веднага след централната емисия новини.