Тя бе отличена за отразяване на дейността на учените

Водещата на NOVA NEWS Наделина Анева впечатли интелектуалния елит на България и получи наградата от Българската академия на науките в категория „Електронни медии“. 

Престижно отличие от БАН за водещата на „Денят на живо“ Наделина Анева

„Първо искам да кажа, че това е една награда за медията. Защото тя ми дава възможност да мога да каня учени и да мога да разисквам темите, които ги вълнуват, научните им постижения и перспективи и въпросите, за които науката още няма отговори, но ги търси. Много се зарадвах, че имам възможността да бъда сред този елит. Аз имам слабост към Българската академия на науките. Тя датира отдавна, но се засили много, в момента, когато БАН беше застрашена от закриване. Много пъти са ми задавали въпроса: „Има ли мисия журналистът?“ В този момент си казах: „Това е една от най-старите български духовни институции. Тя трябва по някакъв начин да бъде съхранена." И тогава дадох свой малък микроскопически принос към това БАН да остане. Затова сега, когато празнуваха 152 години от създаването му и бях там, на това тържество, се почувствах вътрешно тържествена“, сподели водещата.

„Науката също търси доказателства за чудесата на природата. По свои методи и начини, но няма крайна точка. Точно както търсенето на един писател, интелектуалец или художник. Всички съвременни изследвания, геномни редакции – това е едно предизвикателство към природата.“

За проблемите пред българските учени

„Нивото на българската наука е добро, било е добро и продължава да бъде. А проблемите са колкото щеш. Основният проблем е недофинансирането на българската наука. Един от големите проблеми, който ме е вълнувал през годините, е защо когато попитаме: „Вие създадохте ли нещо, от което да печели пари. Дори и да създадат такова нещо, то трябва да се патентова и трябва да се поддържа този патент всяка година. В момента има битка за патенти – Китай и САЩ са на първо място, в ЕС също се поддържат патенти. А ние – не. Защото това са средства, които бюджетът на БАН не може да си позволи. Нито самите учени могат да си позволят. Обикновено подаряват на фирмите труда си, а те започват да печелят“, разказва тя.

„Европейските проекти дадоха глътка въздух на българските учени. Те търсят всякакви форми на финансиране. Политиците в един момент разбраха колко е важно.“

Какво е развълнувало най-силно Наделина Анева през последните две години и защо търси учен, с когото да разговаря специално за невротрансмитерите, гледайте във видеото.