Актрисата, вдъхновена от своята героиня Симона от „Пътят на честта“, стана лице на кампанията „В сянката на мълчанието“

Актрисата Петя Бончева се вдъхнови от своята героиня Симона от „Пътят на честта“, жертва на домашно насилие, и стана лице на кампанията „В сянката на мълчанието“. Онлайн изложбата от 7 кадъра е фотографски разказ за домашното насилие – физическо, икономическо, емоционално, психическо, сексуално и кибер, като в последния седми кадър е уловена надеждата на жертвите за нов живот. Фотографският разказ може да видите на сайта https://www.intheshadowofsilence.online/ , а премиерата му в Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени - 25 ноември. Повече за мотивите й да се включи в каузата и инициативата, актрисата споделя в интервю за „Социална мрежа“ по NOVA NEWS.

„Симона е жена жертва на насилие, която повечето от зрителите на NOVA вече добре познават. Но всъщност това е една жена, която имаше щастието, дарено й от богините сценаристи, да получи един прекрасен изход от нейната житейска ситуация. Тя намери своята морална и житейска подкрепа в лицето на Дичо, в ролята на Веселин Анчев. Честно казано, когато се захванах с ролята на Симона, нямах представа с какво точно ще се сблъскам, като изграждане на характер и образ. Важно е да подчертая, че всяка една роля в този триъгълник Димитър – Дичо – Симона е много силно обвързана актьорски. Ние сме като домино, взаимно свързани сме и няма как да изиграем ролите си без взаимна подкрепа“, разказа Петя.

Билет за Рая в „Пътят на честта“

За влиянието на образа на Симона върху актрисата?

„Симона в основата си да ме накара да приема каузата за превенция на домашното насилие като лична и като нещо, с което искам да се боря от цялата си душа и сърце. Ще направя всичко възможно да давам гласност на този проблем. Истината е, че когато се дава гласност на даден проблем, е възможно да се намери бързо решението му. В случая решението, което тя получава е от сценаристите, но в живота нямаме сценарий. Ние самите го пишем и затова пътищата, по които поемаме, зависят от самите нас. Може би това е и леко положителният аспект, защото всяко едно решение е в нашите ръце. Искам да изкажа своя апел към всяка една жена, момиче или човешко същество, което е жертва на насилие, да преодолее страха и срама си, и да действа. Изход има и той не е в мълчанието“, разкрива позицията си Петя, да се включи с лицето си и да подкрепи инициативата срещу насилието, на което е подложена всяка четвърта българка у нас.

Какво представлява проектът „Сянката на мълчанието“

„Това е един фотопроект, който е организиран като изложба от Камелия Каменова, с фотограф Вероника Крилатска, грим и прически Десислава Бекирска и стилист Мария Георгиева. Всички ние се събрахме в един ден с ясната идея да дадем точна дефиниция на видовете домашно насилие. Има хора, които са жертва на насилие, но те не го осъзнават. Целта ни е да достигнем до максимален брой хора и с точна дефиниция“, обяснява актрисата.

Шокиращи разкрития в „Пътят на честта“

Как да допринесем за каузата

„Всеки един от нас трябва да заеме гражданската си позиция. Да хване проблема в своите ръце и, ако е свидетел на насилие или има някакви съмнения, да алармира съответните институции, защото те наистина работят. Фондациите и неправителствените организации работят, но трябва да се подадат сигналите и хората да направят крачката към тази превенция, защото тя зависи от нас. Институцията няма да влезе в къщата ти, а ти трябва да го направиш. Тук е нашата гражданска отговорност и всички ние трябва да нададем вой. Защото това е национален бич, с който трябва да се преборим“, отстоява позицията си Бончева.

За жени със съдби, подобни на героинята й Симона

„Искам да споделя, че е плашещо това, което получавам. Дори и в момента треперя, защото получавам съобщения на десетки жени, а аз съм човекът, който показва тези съдби на екран. Съпреживявам множество истории на жени, чиито съобщения получавам. По време на пандемията този кошмар придоби някакви съкрушителни размери“, допълва актрисата.

За съдбата на Симона в „Пътят на честта“

„Няма как да ви разкрия какво се случва с геоинята ми в „Пътят на честта“, но ще открехна малко завесата и ще споделя, че сега пътят й е осеян със слънце. Предстоят й прекрасни събития, които ще доведат, надявам се, до удовлетворителен финал за абсолютно всички зрители на сериала“, разкрива съдбата на геоинята й, чийто кураж и пример са достойни за подражание и в живота.

Актуална информация за "Пътят на честта" може да откриете във Facebook страницата и Instagram акаунта на сериала. Всички епизоди от поредицата могат да бъдат проследени в NOVA PLAY.

Последвайте NOVA във  Facebook и Instagram.