Кампанията е в подкрепа на правото на всяко дете да получи грижа, образование и закрила от насилие

„Футболът има доброто свойство да обединява хората. Тази година Световното първенство по футбол започва на 20 ноември, когато е и световният ден на детето. Той е важен за всички, които застават зад каузите на децата и за UNICEF. Решихме да напомним на хората, че когато става дума за правата на децата, може да има само един отбор и това е „отборът на децата“. Това е отборът на бъдещето“, разказва в студиото на „Здравей, България“ Боряна Гидикова, директор „Комуникации“ на UNICEF България.

„Фокусът в кампанията са трите важни неща – грижа, образование и закрила. Те като че ли заключват всичко, което е необходимо за пълноценното развитие и израстване, а след това и за достойния живот на всяко едно човешко същество. Отбор означава, че сме обединение зад една кауза. Не мога да пропусна и да не спомена каузата в търсенето на Сашко от Перник. Когато всички се обединяват – служби, доброволци, искам да изкажа адмирации и поклон към тях. Това е гражданско съзнание, рефлекс и сензитивност към подобни проблеми. От тук тръгва и идеята за тази кампания на UNICEF – „Заедно за децата на България“. Вярвам, че бъдещето има име и това са имената на всички наши деца. Независимо дали имат нужда от специфични грижи, превенция – те са нашите деца и отборът на бъдещето“, споделя за причините за създаването и целите на кампанията актрисата Елена Петрова, която е посланик на UNICEF.

„Всъщност детския фонд на ООН, каквото представлява UNICEF е тук по покана на държавата, затова работим в тясно сътрудничество с всички държавни институции, подкрепяйки ги да намират правилните начини, инструменти, политики и да правим живота на децата и семействата им по-добър и лесен. Липсва системна и масова политика относно децата със затруднения в развитието. Настояваме да не е на отделни места, като различни проекти, които ние създаваме непрекъснато с помощта на нашите дарители, а трябва да е пълнокръвна работеща мрежа. Една от програмите ни е при ранно детско развитие, която засяга децата в най-ранната им възраст. При първите прегледи при педиатър е добре да се правят и специални тестове за емоционалното, умствено и интелектуално развитие на детето. UNICEF работи по това да обучи лекарите и родителите, защото колкото по-рано се установява забавяне в развитието, е по-лесно и има шанс детето да го преодолее“, разкрива детайли по кампанията Боряна.

„Понякога и самите родители се чувстват изгубени и не знаят како да правят. Много често се случва така, че родителите с малко помощ да обгрижват децата си и те да имат шанс да тръгнат нормално на детска градина или на училище. Кампаниите ни са важни, стартираме ги и се надяваме хората да ни подкрепят, например чрез sms, изпратен на 1021, а с цифра 5 ги прави редовни дарители на UNICEF. Също така на онлайн платформата на dari.unicef.bg“, разяснява Елена Петрова.