Той ще се състои на на 12, 13 и 14-ти февруари по NOVA

Децата от най-бедните домакинства се възползват най-малко от публичното финансиране за образование

Ако разходите за образование, насочени към най-бедните деца се увеличат само с 1% пункт, 35 милиона деца в света ще подобрят образователните си умения. За детската бедност ще говорим с Мария Янкова, програмен директор „Образование“ в УНИЦЕФ България и Боряна Гидикова, директор „Комуникации“ в УНИЦЕФ България.

Защо правим препратка между детската бедност и образованието? То ли трябва да бъде приоритет номер 1 в грижата за тези деца?

Образованието е единствената възможност за голяма част от тези най-уязвени и изключени деца да прекъснат този порочен цикъл на бедността. Това е единствената възможност те да добият знания, умения, увереност за последващи успехи. Но и умения за живота впоследствие. Много е важно да видим как се инвестира публичния ресурс и до каква степен достига до тях. За съжаление, това, което виждаме от глобалния доклад, с който излезе УНИЦЕФ, е че България, сред всички анкетирани държави, които са над 100, но и сред европейските държави (33 в това изследване), се нарежда сред последните места, споделя Мария Янкова.

Това е много тъжно, но вие се борите от десетилетия с детската бедност. Има ли напредък в това отношение и повлия ли COVID-19, след което и войната върху позитивните тенденции?

"COVID-19 и войната повлияха изключително негативно върху образователните резултати. В УНИЦЕФ говорим за „образователна бедност“, което дефинираме като процента от 10-годишните деца. Тоест в края на началния етап от образованието те не могат да прочетат и разберат дори проста история. Затова е необходимо публичното финансиране да бъде приоритетно инвестирано в изграждане на базови умения. През последните години виждаме ресурс, който се инвестира в България – и публичен и такъв, който идва от Европейския съюз (в момента стартира нова оперативна програма за над 2 милиарда лева), който ще се влее в образователните институции. Но за съжаление, не виждаме напредък в образователните резултати – в процента на преждевременно отпадналите, в това, че почти всеки втори младеж в България е функционално неграмотен. Изследването обхваща 9-ти клас. Знаем, че много деца в България са извън образователната система далеч преди това. Затова е необходимо да фокусираме този ресурс по развитие на базови умения. В нашия случай – български език, математика, в регулярен мониторинг на резултатите на децата и на това как се разходват тези средства", допълва тя.

„Като две капки вода“ с цели два сезона тази пролет по NOVA

За благотворителното издание на „Като две капки вода за всяко дете“

"Благодарим на NOVA за тази протегната ръка, която за нас е една изключителна възможност да поговорим за каузите на УНИЦЕФ. Част от тях ще залегнат и в основната ни програма за следващите пет години и затова да се опитаме заедно със зрителите на NOVA средства за тези каузи. Тоест на 12, 13 и 14-ти февруари, в три поредни вечери NOVA це посвети благотворителен мини сезон на „Като две капки вода“ на каузa на УНИЦЕФ, за което сме изключително благодарни. Разликата с обичания нов сезон на най-гледаното шоу в България е тази, че освен известна личност, която ще имитира друга известна личност, на сцената ще се качат и децата. Двойки ще бъдат възрастен и дете, които ще имитират една и съща песен, тоест ще имаме голям и малък Елвис Пресли например. Сред участниците, които бяха съобщени в началото на седмицата, са осем от любимците на публиката от изминалите сезони – Краси Радков, Люси Дяковска, Калин Врачански, Ненчо Балабанов, Тити Папазов, Деси Слава и Вики Терзийска. Те ще се качат на сцената заедно с децата от различни певчески групи, които са супер талантливи. Чула съм как пеят децата и може би те ще помогнат и на зрителите да изберат своя любима двойка.

Кръстили сме програмата „Глас за всяко дете“, защото тук става въпрос за 5 хиляди деца, които не говорят и имат комуникативни затруднения. Специално тази кауза е посветена на разпространението и доизграждането на едно приложение, което дава възможност на всяко дете, което има затруднения в говора чрез картинки и звуци да се изразява. Това е уникално приложение, което аз лично видях с очите си как помага на децата да изричат първите си думи. Да могат да учат наравно с другите деца, да общуват с тях и да играят“, споделя Боряна Гидикова.

Повече за другите две ключови програми, които са изключително значими за работата и обществото на УНИЦЕФ – каузата „Закрила за всяко дете“ и „Ранна детска интервенция“, гледайте във видеото.