Повече за проекта разказва неговата създателка Джейн Керкова

В студиото на „Събуди се“ е Джейн Керкова, една млада дама, която си е поставила за цел да промени света към по-добро. Тя е създател на платформа, която иска да спре разхищението на храна, а гладуващите да останат в миналото. С идеята си „Фуудобокс“ тя спечели стипендия за социално предприемачество на NOVA и Американския университет. Джейн признава, че не е открила топлата вода със социалната платформа, която създава. Като студент в Италия преди няколко години е използвала подобна локална платформа. Живяла е в Болоня и всеки ден е успявала да си купува храна с огромни намаления от 60-70% от ресторанти, пекарни и сладкарници. Идеята е вместо да се изхвърля останалата от деня храна, тя да се пуска с намаление.

„По този начин станах лоялен потребител, а по-късно започнах да работя в локалната платформа. По време на ковид, когато се завърнах в България, видях, че и тук се изхвърля огромно количество храна, но подобно решение не съществува. „Фуудобокс“ е платформа под формата на мобилно приложение, което е безплатно за крайния потребител. Сваляте го и се регистрирате, като задавате град или адрес, около които искате да виждате оферти. Работим с различни пекарни, ресторанти, магазини за хранителни стоки, които всеки ден имат излишък от непродадена храна. Тя е годна, вкусна и с никакви проблеми. Продава се с намаление започващо от 40%. Потребителят си запазва и плаща своето ястие и трябва да го вземе в края на работния ден“, разяснява как действа платформата Керкова.

Каква е следващата цел на спечелилата стипендия от NOVA и АУБ?

„В края на януари ми предстои да запиша новата програма и ще науча много от нея. Целта ми е да станем лидери в Източна Европа. Стартъпът е на три години и половина и присъстваме в по-големите градове в България, а от миналата година и в Румъния. Планираме да се разраснем в Гърция, Сърбия и Северна Македония, тъй като са апетитни държави, в които можем да стъпим“, споделя целите на семейното бизнес начинание Джейн.

Тази седмица NOVA и Американският университет обявиха втората стипендия от съвместната инициатива NOVA EMBA Scholarship. Тя покрива 100% от таксата за обучение в магистърската програма на университета по бизнес администрация за ръководни кадри. Отличието се връчва на социални предприемачи, които предлагат работещ бизнес модел за решаването на значим социален проблем в България след специален конкурс.

Редактор: Райна Аврамова