ЧЕЗ иска 13%,E.ОН - 14.3%, а EVN - 5.12%...

От 1 юли ни чака по-скъп ток.

Електроразпределителните дружества поискаха увеличение на цената на електричеството. Най-голям скок на тарифата предложи E.ОН.

Компанията настоява цената в Североизточна България да се вдигне с 14.3%. От ЧЕЗ поискаха увеличение с малко над 13% за клиентите си в Северозападна България.

Най-малко поскъпване предлагат от EVN за потребителите в Югоизточна България - 5.12%.

При увеличение от 14.3%, каквото поискаха от E.ОН, едно домакинство във Варна например, което в момента плаща 50 лв. за ток, ще увеличи разходите си със 7.15 лв.

Ако бъде възприето предложението на ЧЕЗ за скок в цената на електричеството от 13.12%, същата сметка за ток на семейство в столицата би скочила с 6.56 лв.

Най-малко ще се променят разходите на потребителите в Югоизточна България. Поскъпването за едно семейство в Пловдив, например, което сега плаща средно по 50 лв. на месец, ще е с 2.50 лв., ако се приема предложението на EVN за 5-процентно увеличение за битовите потребители.

Основен аргумент на компаниите за исканото увеличение е необходимостта от по-големи приходи, чрез които да могат да поддържат и да развиват електропреносната мрежа.

Друг фактор, който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще вземе предвид при формирането на цената, е инфлацията за миналата година. По данни на Националния статистически институт тя е 4.5%.

Факторите при определянето на тарифите наистина са много и последна дума ще има държавният регулатор.

Възможно е, ако увеличението е чувствително, да повлече след себе си по-високи цени и на някои продукти и услуги заради увеличението на разходите за предприемачите.