Превозвачи подозират картелно споразумение...

Само за последните два почивни дни цените на горивата у нас са се повишили средно с 2-3 стотинки на литър.

В края на миналата седмица цената на бензин А 95 достигна 2.40 лева за литър, А 98 -2.60 лева, а дизелът струваше 2.50 лева литъра.

Днес и трите вида горива са поскъпнали средно с 3 стотинки. Според товарните превозвачи, без конкретен икономически повод.

Според наблюденията на браншовиците oт началото на годината цената на дизела е отбелязала ръст с цели 14%.

Според транспортните фирми поскъпване на основния им консуматив, от една страна, ще наложи вдигането на цената на превозите и фалити, а от друга, ще поведе след себе си лавинообразно увеличение на цените на всички стоки и услуги от първа необходимост.

Увеличението на цените от последните седмици накара товарните превозвачи да заподозрат в картелно споразумение най-големият вносител на горива в страната и фирмите прекупвачи.

Според тях държавата трябва да се намеси и да започне да контролира поскъпването на горивата.

В противен случай след 10 март от Асоциацията на превозвачите ще преминат към стачни действия.

Въпреки твърденията на Комисията за защита на конкуренцията, че няма картелно споразумение във бизнеса с горивата, от асоциацията настояват държавата контролира ценообразуването им.

От бранша искат цената на дизеловото гориво да се понижи с минимум 50 стотинки. Според тях нафтата в бензиностанциите не трябва да надвишава 1.90 лева за литър.

До началото на емисията основните производители на горива у нас не бяха коментирали тезата на превозвачите.

Според "Лукойл" цените на горивата, които в последните дни бележат значително покачване, се влияят силно от международната обстановка, която е предизвикала паника на пазарите. У нас влияние оказват още инвестициите на компанията, екоизискванията  и курсът на долара.