Снощи силите за сигурност за разпръснали с изстрели демонстрация в либийската столица...

Ситуацията в Либия остава крайно напрегната.

Режимът на Муамар Кадафи се опитва да задържи властта в столицата Триполи и другите градове в западната част на страната.

Снощи силите за сигурност за разпръснали с изстрели демонстрация в либийската столица. Съобщава се за убити и ранени протестиращи.

Източната част на Либия с център Бенгази е изцяло под контрола на противниците на Кадафи.

Части, верни на Кадафи, обаче се готвели за контранастъплене срещу стратегически градове в източна Либия. На този фон Кадафи заяви в интервю за американски телевизионен канал, че либийците го обичали.

Той отрече да демонстрират срещу него. Кадафи изглежда като човек, който е изгубил представа за реалността и се е откъснал от нея, коментират дипломати. САЩ обявиха, че са блокирали негови авоари в размер на 30 милиарда долара.

Европейският съюз обмисля възможността до края на седмицата да свика среща на върха на страните членки, която ще бъде посветена на обстановката в Либия.

Идеята за свикване на такава среща дошла от Франция и вече се подкрепя от Италия и Испания. 27 вече наложиха оръжейно ембарго на Либия, замразиха авоари и въведоха визови забрани за Муамар Кадафи и 25 души от близкото му обкръжение.

Снимка: БГНЕС