Режимът на Муамар Кадафи се опитва да задържи властта в столицата Триполи...

Ситуацията в Либия остава крайно напрегната. Режимът на Муамар Кадафи се опитва да задържи властта в столицата Триполи и да си върне контрола над други градове. 

Противниците на режима, които управляват втория по големина град в страната Бенгази обаче подготвят настъпление към столицата.

На този фон в интервю за американски телевизионен канал, диктаторът заяви, че либийците го обичат. Той никога нямало да се оттегли от властта и да напусне страната.  

Части, верни на Кадафи, са извършили неуспешен опит да си върнат контрола над стратегическия град ел зауия. Той се намира на 60 километра, западно от либийската столица Триполи.

Силите на режима са били отблъснати от отрядите на опозицията. Неуспешана атака била извършена и в района на третия по големина либийски град - Мисурата.

Кадафи на практика е изгубил контрол върху повечето райони, в които са разположени петролните инсталации в Джамахирията.

Основните полета за добив на петрол са в ръцете на опозицията в Либия. Полковникът изглежда като човек, който е изгубил представа за реалността и се е откъснал от нея.

Това коментира постоянният представител на Съединените щати към ООН - Сюзън Райс.

В опит да спечели жителите на Триполи на своя страна, Кадафи нареди да бъдат раздадени по около 410 евро в либийски динари на всяко семейство в столицата.   

Съединените щати обявиха, че са блокирали авоари на Кадафи в размер на 30 милиарда долара.

Американски бойни кораби и военни самолети ще бъдат разположени в близост до Либия, съобщиха от Пентагона. Великобритания се присъедини към призивите за евентуалното въвеждане на зона, забранена за полети над територията на Либия. Целта е да бъде попречено на Кадафи да използва бойна авиация срещу опозицията.

По-рано беше съобщено, че военни самолети на режима са бомбардирали сдкладове за оръжие край Бенгази.

Те са под контрола на противниците на Кадафи. Европейският съюз вече наложи редица санкции срещу режима в Триполи.

Сред тях - забрана за продажба на оръжие, блокиране на банкови сметки на диктатора и забрана той и приближените му да посещават страни от Евросъюза.

Междувременно, стана ясно, че иранската полиция е разпръснала със сълзотворен газ антиправителствена демонстрация в центъра на Техеран, съобщи опозиционен интернет сайт.

Безредиците стават само ден след като беше съобщено, че двамата лидери на опозицията са били арестувани от силите за сигурност.

Правителството обаче отрича и твърди, че те са си вкъщи.