Той е обвинен в плагиатство...

Германският министър на отбраната подаде оставка, след като се оказа, че е преписал дипломната си работа за защита на докторска степен през 2006-а година.

Карл-Тиодор Гутенберг, чието име доскоро се спрягаше за бъдещ канцлер, също беше лишен и от научната си степен заради плагиатство.  

Бившият вече германски министър на отбраната заяви, че случилото се е най-тежкия момент в живота му.

Скандалът избухна, след като професор по право в Бременския университет започнал да чете дипломната работа на Гутенберг с помощта на интернет.

В глобалната мрежа първо той открил абзац от вестникарска статия, преписана едно към едно. След това намерил и прекопирана част от интернет сайта на американското посолство.

При задълбочен анализ се оказало, че повече от половината от 475-е страници дипломна работа на Гутенберг са преписани от различни източници.

Заради скандала, университетът, издал докторската степен, я отне. Бившият министър си навлече гнева на опозицията още през декември, когато по време на посещението си при германските воиски в Афганистан взе със себе си съпругата си, която е телевизионна водеща.