Не е удачно увеличаване на заплатите, според лидера на НДСВ...

"Икономическата криза прерасна и в социална, защото засегна силно социалния статус на хората. А именно - инфлацията е 4.5%, имаме замразяване на доходите в публичния сектор, намаляване на доходите, както и повсеместно повишаване на цените".

Така председателят на НДСВ и бивш социален министър Христина Христова коментира в "Здравей, България" темата как трябва да бъде спряно обедняването на българите.

Христова цитира данни на "Евростат", според които, цените на първите 6 основни хранителни продукти в България се равняват на тези в Германия. Там стандартът обаче е различен, следователно хората у нас живеят много трудно, на мнение е Христова.

Според експертите от НДСВ тези проблеми не могат да се решат като се сложи таван на цените. България отдавна е свободна пазарна икономика.

"Нуждаем се от добро управление на парите на данъкоплатците", на мнение е Христова. Тя отново цитира "Евростат", която ни класира на трето място в ЕС по несъбираемост на данъците.

"За това има обективни и субективни причини. Първо по време на криза бяха увеличени акцизите, което вкара голяма част от тези стоки в сивата икономика. Разходът на българина за цигари е намалял в последните месеци, но хората не са започнали да пушат по-малко. Очевидно те купуват цигари без бандерол”, обясни лидерът на НДСВ.

Относно предложението за повишаване на минималната работна заплата, Христова коментира, че в период на криза това не е удачно.

"Тя не е социална величина. Това са пари за количество и качество труд. Това, че на хората не им достигат пари, не е основание работодателите да ги намерят от някъде. Производителността на труда у нас все още е на много ниско ниво", на мнение е бившият социален министър.

Пенсиите обаче, според нея, трябва да се осъвременят, защото това са пари за положен в миналото труд.