Какви прегледи са необходими разказва специалният гост на Гала.

"На кафе" стартира нова рубрика "Моето бебе" и първата тема е посветена на първата среща с живота на бебетата.

За това как протича първият месец на новородените и какви прегледи са необходими разказва специалният гост на Гала - неонатолог-педиатърът д-р Маргарита Данчева.
 
Прегледът започва от връхчето на главичката. Изследват се черепните кости, които при новороденото са отворени и невкостени, и дали очните цепки са симетрични.

Д-р Данчева предупреди майките да не се притесняват от родилните петънца около очите, тъй като те избледняват около шестия месец. Петънцата отзад на главичката също изчезват, но при някои остават, допълни д-р Данчева.

След това прегледът при неонтолога продължава с проверка на крайниците и проходимостта на носните ходове. Чрез специална сонда се проверява проходимостта на стомаха. Проверяват се и половите органи, както и сърдечна дейност и дишането.

Д-р Данчева отбеляза, че консултацията с детски ортопед е задължителна и не трябва да се пропуска. При бебетата, родени с ниско тегло след трудно раждане, недоносени деца или след прекарани заболявания по време на бременността на майката, се налага поставянето им в кувьоз.

Там им се подава се газова смес, т.нар. "обогатен кислород", който е жизнено необходим. Специални монитори следят подаването на кислород, за да се избегне предозиране.

Рисковете при поставянето на бебетата с кувьоз са възможни при недоносени бебета, тежащи около 1 кг – 1,5 кг, които могат да получат увреждане на очите. До 48 час след изписването от болницата трябва да дойде педиатър на посещение, за да направи клиничен преглед.

Задължително трябва да се потърси лекар, ако се наблюдава нежелание за хранене, ако детето започне да повръща или ако има кръв в изпражненията. Температурата трябва да се следи.

За да видите как се проверяват първоначалните рефлекси на бебетата и на какво се дължи физиологичната жълтеница, гледайте цялото гостуване на д-р Дачева в предаването на Гала само по NovaPlay!