Пише вестник "Монд"...

Полковник Муамар Кадафи, заобиколен от синовете си, специалните сили на армията и последните си привърженици, все още властва в Триполи.

Но за най-дългогодишния ръководител в арабския свят, който е на власт от близо 42 години, либийската столица все повече прилича на бункер, пише френският в. "Монд".

Въпреки че в неделя Кадафи повтори в интервю за сръбска телевизия, че "Либия е абсолютно спокойна" и че "малки групи бунтовници са обкръжени и ще бъдат победени", по-скоро Триполи и родният му град Сирт изглеждат обкръжени.

На 200 км източно от столицата град Мисрата е в ръцете на опонентите на Кадафи. Те могат да се съединят с протестиращите, които вече завзеха източната част на страната и установиха генералния си щаб в Бенгази.

На 50 км западно от столицата град Зауия падна. В цялата страна градове и племенни общности преминават в лагера на опозицията. Дори в Триполи положението изглежда хаотично.

Въпреки че преди това Джамахирията налагаше стриктна блокада на информацията, властта започна да раздава визи и писма с покани на журналистите, които се намираха при бунтовниците в източната част на страната и на границата с Тунис на запад.

Последната публична поява на полковник Кадафи на 25 февруари на Зеления площад беше сюрреалистична. Полковникът, който носеше ушанки, призова привържениците си "да пеят и да танцуват цяла нощ".

"Младежи на Либия, Муамар Кадафи е един от вас", извика той.

Либийците, които пишат в Туитър, се надяват или се страхуват, че денят ще завърши зрелищно в зависимост от настроението на полковника - или със свобода, или с кървава баня. /БГНЕС