Муамар Кадафи се появи сред стотици свои поддръжници в столицата Триполи на импровизирана конференция.

Военни части, верни на режима на Мумар Кадафи и наемници, са навлезли в стратегическите градове Аждабия и брега в източната част на страната.

Те бяха под контрола на опозицията, чийто отряди продължават да се сражават със силите на Кадафи.

Муамар Кадафи се появи сред стотици свои поддръжници в столицата Триполи на импровизирана конференция по случай 34-тата годишнина от обявеното от самия него превръщане на Либия в Джамахирия - символичното предаване на властта в ръцете на народа.

От 1977-ма година Либия е страна  управлявана от народа чрез народните конгреси и комитети.

"Искам да припомня на света, че в нашата страна няма президент, няма крал, няма лидер - властта е изцяло в ръцете на народа", заяви Кадафи.  
 
Либийският лидер за пореден път хвърли вината за последните събития върху Ал Кайда и чужди сили.

Медиите изопачават реалността, тук няма мирни протести. Има чуждестранна конспирация за контрол върху либийския петрол. Конспирация да се установи контрол върху либийската територия. Но ние ще защитаваме Либия, сантиметър по сантиметър до последна капка кръв, категоричен беше Кадафи.

За да подчертае увереността в думите си полковникът призова ООН да изпрати мисия в Либия с думите "Нека дойдат тук и да се уверят в това, което казвам. Нека първо видят какво всъщност се случва и тогава да правят заключения, а не да налагат санкции на базата на фалшификации".

"В последните дни моето име се споменава директно по света, но това ме разсмива. Какво общо имам аз със случващото се?  Аз завърших революцията през 1977-ма година и се оттеглих в моята шатра. През годините от тогава насам, аз съм бил търсен за съвети, за идеи, канен съм да говоря, да давам насоки, но крайното решение винаги е било в ръцете на народните конгреси".
 
Речта на Кадафи дойде на фона на новината, че негови лоялисти са предприели мащабна офанзива на изток срещу позициите на бунтовници.

Ожесточени боеве се водят в няколко града, включително и ключовия Брега, където има петролна рафинерия.

Самолети бомбардират укрепления на протестиращите срещу режима. Информациите за изхода от сраженията са противоречиви.